Makovo-višňová torta
Korpus
- 1 hrnček práškového cukru Belbake
- 2 vajíčka
- 1 vanilínový cukor Belbake
- 1 lyžica oleja Promienna
- 200 g bieleho jogurtu Pilos
- 1/2 hrnčeka hladkej múky Belbake
- 1 kopcová lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 200 g mletého maku Gardis
- kúsok masla na vymastenie formy
- hladká múka Belbake na vysypanie formy
Plnka
- 1 kg jemného tvarohu Pilos
- 5 lyžíc práškového cukru Belbake
- 3 vanilínové cukry Belbake
- 2 poháre zaváraných višní Harvin (asi 750 g odkôstkovaných višní)
Na ozdobenie
- práškový cukor Belbake
Potrebujeme
- šľahací mixér
- metličku na šľahanie
- tortovú formu (priemer 26 cm)
- papier na pečenie
- cukrárske vrecko
- kúsok čistej záclony so vzorom
- sitko
Postup
Korpus
Šľahacím mixérom vymiešame práškový cukor s 2 celými vajíčkami. Po chvíli pridáme aj vanilínový cukor a postupne za stáleho šľahania pridáme tekuté ingrediencie – olej a jogurt. Pol hrnčeka múky zmiešame s kopcovou lyžičkou kypriaceho prášku a metličkou zľahka primiešame k zmesi. Na záver vmiešame mletý mak. Vnútorné boky tortovej formy potrieme maslom a vysypeme múkou. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do pripravenej formy, niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby bublinky v ceste popraskali. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 – 40 minút pri teplote 180°C.
Plnka
V miske vymiešame tvaroh s práškovým a vanilínovým cukrom dohladka.
Torta
Vychladnutý korpus prerežeme na polovice. Na spodnú časť korpusu natrieme polovicu plnky a uhladíme. Na celú plochu poukladáme višne jednu vedľa druhej. Na vrstvu višní nastriekame cez cukrárske vrecko druhú vrstvu plnky. Na vrch položíme vrchný korpus a zľahka zatlačíme. Tortu môžeme zaujímavo ozdobiť práškovým cukrom tak, že na vrchný korpus položíme čistý kus záclony a cez sitko posypeme práškovým cukrom. Záclonu z torty opatrne zložíme.