Žemľovka z vianočky s tvarohom a jablkami
2 vianočky
Zmes na namáčanie
- 1 vajíčko
- 3 žĺtky
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 50 g rozpusteného masla Pilos + na vymazanie formy
- 300 ml plnotučného mlieka Pilos
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Tvarohová náplň
- 500 g jemného hrudkovitého tvarohu Pilos
- 2 žĺtky
- 50 g práškového cukru Belbake
Jablková náplň
- 4 veľké jablká
- šťava z 1/2 citróna
- 40 g škoricového cukru
- 50 g hrozienok Belbake namočených v 50 ml tuzemáku Alliance
Sneh
- 5 bielkov
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 80 g mletých vlašských orechov Alesto
POSTUP
POTREBUJEME
- metličku na šľahanie
- zapekaciu misu (20 x 30 cm)
- šľahací mixér
- sekací mixér
Zmes na namáčanie
Vajíčko a žĺtky vyšľaháme s cukrom. Primiešame rozpustené maslo, mlieko a smotanu.
Tvarohová náplň
Tvaroh zmiešame so žĺtkami a cukrom.
Jablková náplň
Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme citrónovú šťavu, škoricový cukor a scedené hrozienka. Premiešame.
Žemľovka
Zapekaciu misu vymažeme maslom. Vianočku nakrájame na krajce, namáčame do mliečnej zmesi a uložíme na dno zapekacej misy. Na ňu navrstvíme jablkovú náplň, ďalšiu vrstvu vianočky namočenej v mliečnej zmesi a pridáme tvarohovú náplň, ktorú prikryjeme poslednou vrstvou namočenej vianočky. Žemľovku pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 45 minút.
Orechový sneh
Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom dotuha. Ručne primiešame mleté orechy. Orechový sneh navrstvíme na žemľovku 10 minút pred koncom pečenia a ďalej zapekáme pri 180 °C.
Servírovanie
Žemľovku necháme pred servírovaním mierne vychladnúť.