Čokoládová babka z kysnutého cesta
Cesto
- 530 g polohrubej múky Belbake
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 3 vajíčka
- 1 kocka droždia
- 60 ml vody
- 60 ml mlieka Pilos
- 150 g masla Pilos
- 1 lyžička soli Belbake
Plnka
- 130 g horkej čokolády Bellarom (74 % kakaa)
- 120 g masla Pilos
- 60 g práškového cukru Belbake
- 40 g holandského kakaa Belbake
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- štipka soli Belbake
Sirup
- 80 g medu Confeira
- 60 ml vody
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér s miesiacim hákom
- valček, formu na chlebík (27 x 10 x 7 cm)
- pierko na potieranie
Cesto
Cesto si pripravíme deň vopred, aby stihlo cez noc v chladničke vykysnúť.
Múku, cukor, vajíčka, rozdrobené droždie, vodu a mlieko vymiesime v mixéri s nadstavcom hák na hladké cesto. Na záver pridáme maslo a soľ a miesime ešte asi 10 minút. Cesto vložíme do misky vymastenej olejom, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme cez noc vykysnúť v chladničke.
TIP: Do kysnutého cesta pridávame tukovú zložku - maslo a soľ až keď sa ostatné ingrediencie vymiesia, pretože spomaľujú aktiváciu kvásku. Keby sme ich pridali hneď na začiatku, museli by sme cesto miesiť dvojnásobný čas.
Plnka
Čokoládu spolu s maslom rozpustíme nad parou a potom k nim primiešame ostatné ingrediencie.
Čokoládová babka
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Postupne obe rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát a potrieme ½ plnky. Okraje necháme bez plnky, aby sa cesto jednoduchšie rolovalo. Cesto zrolujeme a rolku pozdĺžne rozrežeme. Na jednej strane konce spojíme a zamotáme ako špagát rezom navrchu. Vložíme do formy na chlebík vytretej maslom a necháme ešte 1 hodinu podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút.
Upečenú, ešte teplú babku potrieme sirupom, ktorý sme pripravili ohriatím medu a zmiešaním s vodou. Babku necháme trocha vychladnúť a potom ju môžeme vyklopiť z formy. Krájame ju, keď je úplne vychladnutá.