Pečená ryba v soľnej kruste
- 700 g soli s jódom Belbake
- 1 pomaranč
- 2 pražmy
- čerstvá šalvia
- 1 cuketa
- 1 žltá a 1 červená paprika
- 1 fenikel
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymian
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- plech na pečenie
- papier na pečenie
Do misy nasypeme soľ, pridáme najemno nastrúhanú oranžovú časť pomarančovej kôry. Pomaly prilievame studenú vodu, pokým sa soľ nezačne lepiť a nevznikne hustá kaša.
Približne 1 hrsť pripravenej soľnej zmesi rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie (na plochu trochu väčšiu ako je ryba, ktorú budeme piecť). Na ňu položíme umytú a osušenú rybu, do ktorej sme vložili vetvičku šalvie a 1 mesiačik pomaranča. Rybu prikryjeme zvyšnou soľnou zmesou (hlavu nezakrývame) a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 20 – 30 minút podľa veľkosti ryby.
Umytú zeleninu očistíme (okrem cukety) a nakrájame na menšie kúsky. Cesnak nasekáme nadrobno. Nakrájanú cuketu, papriky a fenikel orestujeme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Ochutíme soľou a korením. Po chvíli pridáme na panvicu cesnak a lístky tymianu. Restujeme, kým zelenina nezíska zlatistú farbu a nezmäkne. Na záver pridáme nasekanú lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Z ryby po upečení opatrne odstránime soľnú krustu a kožu. Rybacie mäso bez kostí podávame
na restovanej zelenine, pokvapkané olivovým olejom a pomarančovou šťavou.