Musaka
Suroviny
- 5 lyžíc olivového oleja Primadonna
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 200 g stonkového zeleru
- 5 bobkových listov Kania
- 500 g mletého mäsa mix
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s čiernym mletým korením Kania
- keramický mlynček s čili Kania
- 70 g paradajkového pretlaku kania
- 200 ml červeného vína
- štipka mletej škorice Kania
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 2 baklažány
- 150 ml plnotučného čerstvého mlieka Pilos
- 50 g masla Pilos
- 50 g hladkej múky Belbake
- 400 g zemiakov
Potrebujeme
- zapekaciu misu
POSTUP
Mäsové ragú
Ošúpanú cibuľu a zeler nakrájame najemno, cesnak na plátky. V hrnci rozohrejeme 3 lyžice oleja a orestujeme nakrájanú zeleninu (cibuľu, cesnak a zeler). Pridáme 3 bobkové listy, mleté mäso a ďalej restujeme. Ochutíme soľou, korením, čili, paradajkovým pretlakom, vínom, škoricou a krátko povaríme. Podlejeme vývarom, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť domäkka.
Umyté baklažány nakrájame na plátky, osolíme a necháme vypotiť. Po chvíli orestujeme na rozpálenej panvici s olejom z oboch strán do zlatohneda.
Bešamel
Mlieko s 2 bobkovými listami zohrejeme v kastróle. Medzitým v menšom hrnci roztopíme maslo, prisypeme múku a pripravíme zápražku. Necháme vychladnúť. Za stáleho miešania do zápražky pridávame ohriate mlieko. Počkáme, kým omáčka zhustne a potom dôkladne premiešame. Privedieme k varu a za stáleho miešania varíme aspoň 15 minút.
Musaka
Ošúpané a umyté zemiaky nakrájame na plátky. Časť uložíme na dno zapekacej misy, zakryjeme mäsovým ragú, plátkami baklažánu a zalejeme bešamelom. Postup opakujeme, kým nepoužijeme všetky suroviny. Na záver prelejeme mäsom a bešamelom. Musaku zapekáme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 40 – 45 minút, kým zemiaky zmäknú.