Restované kačacie prsia s balsamicom a granátovým jablkom
- 4 kačacie prsia s kožou
- 2 menšie baklažány
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 strúčiky cesnaku (neošúpaného)
- čerstvý rozmarín
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 lyžica trstinového cukru Belbake
- 1 granátové jablko
- 50 ml balsamica Acentino
- 125 g rukoly
- 1 citrón
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu alebo plech
Pečený baklažán
Umyté a osušené baklažány nakrájame pozdĺžne na väčšie kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme neošúpané strúčiky cesnaku rozdelené na polovice a lístky rozmarínu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 30 minút domäkka.
Restované kačacie prsia
Umyté a osušené kačacie prsia narežeme zošikma na strane s kožou. Ochutíme soľou a korením. Kačacie prsia restujeme na rozpálenej panvici bez použitia tuku najskôr na strane s kožou (asi 2/3 celkového času), aby sa z kože vypiekol tuk. Zľahka ich pritlačíme, aby sa koža opiekla rovnomerne. Opekáme, kým koža nie je chrumkavá. Potom ich otočíme a opekáme na miernom plameni ďalej.
Na panvicu k opečeným kačacím prsiam pridáme zrniečka granátového jablka, maslo, trstinový cukor a počkáme, kým sa rozpustí maslo s cukrom. Potom pridáme balsamico. Chvíľu varíme, aby omáčka trochu zhustla. Kačacie prsia aj s omáčkou vložíme na 5 minút do vyhriatej rúry na 200 °C. Kačacie prsia necháme chvíľu odpočívať a potom ich nakrájame na tenké plátky.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme upečený baklažán, naň položíme plátky kačacích pŕs a prelejeme omáčkou z balsamica a granátového jablka. Na záver dozdobíme rukolou, ktorú sme ochutili soľou, korením, olivovým olejom a citrónovou šťavou.
Tipy: Ak by bola omáčka príliš hustá, môžete ju zriediť trochou vody. Namiesto balsamica môžete na prípravu omáčky použiť aj portské víno alebo suché červené víno.