Vianočný cheesecake s medovníkovým základom a slaným karamelom
Suroviny
Korpus
- 230 g medovníkov
- 60 g masla Pilos
Krém
- 500 g mascarpone Italiamo
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 270 g kyslej smotany Pilos (14 %)
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 160 g kryštálového cukru Belbake
- 3 menšie alebo 2 väčšie vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- šťava z ½ citróna
Slaný karamel
- 100 ml vody
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g zmäknutého masla Pilos
- 50 – 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- ½ lyžičky soli Kania
- granátové jablko
Potrebujeme
- sekací mixér, tortovú formu s priemerom 26 cm, hlboký plech, alobal
POSTUP
Korpus
Na jemno rozomleté medovníky zmiešame s roztopeným maslom. Medovníkový základ rovnomerne utlačíme na dno formy a necháme tuhnúť v chladničke.
Krém
Pomocou kuchynského robota s metličkovým nadstavcom alebo ručne vymiešame všetky suroviny. Hladký krém nalejeme do formy. Hlboký plech naplníme vodou približne do 2 cm. Formu zospodu z vonkajšej strany dôkladne obalíme alobalom a vložíme do plechu s vodou. Pečieme prvých 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ďalších 30 – 35 minút. Upečený cheesecake necháme dôkladne vychladnúť.
Slaný karamel
V kastróle na miernom plameni asi 10 – 15 minút varíme cukor s vodou, kým skaramelizuje.
Tip: Dávame pozor, aby sa cukor nespálil.
Do pripraveného karamelu pridáme zmäknuté maslo. Keď sa maslo roztopí, postupne za stáleho miešania prilievame smotanu izbovej teploty. Hotový karamel stiahneme z plameňa, podľa chuti osolíme a necháme vychladnúť.
Vychladnutým slaným karamelom prelejeme povrch vychladnutého cheesecaku a dozdobíme zrniečkami granátového jablka.