Vykostené kurča s citrónom a bylinkami
Suroviny
Kurča
- 1 celé kurča
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- ½ citróna
- olivový olej Primadonna
Zemiakový šalát
- 1 kg malých zemiakov
- 1 zväzok reďkoviek
- 1 biela reďkev
- 100 g sterilizovaných uhoriek Freshona
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- 1 lyžica francúzskej hrubozrnnej horčice Kania
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- šťava z ½ citróna
Potrebujeme
strúhadlo, grilovaciu panvicu, alobal
POSTUP
Kurča
Kurča pozdĺžne prerežeme na polovicu. Potom začneme vykosťovať. Najprv obrežeme prsia a vyberieme hrudnú a rebrovú kosť. Následne obkrojíme mäso okolo stehnovej kosti. Krídlo môžeme nechať v celosti.
Tip: Na vykosťovanie je najlepšie použiť malý ostrí nôž. Kosti nevyhadzujeme, môžeme z nich uvariť vývar.
Mäso narežeme tak, aby nám vznikli dva veľké pláty. Z obidvoch strán ich osolíme a okoreníme. Na strane bez kože posypeme nasekaným tymianom, jemne citrónovou kôrou a pokvapkáme olejom. Rukami mäso pár krát pritlačíme, aby sme dosiahli rovnomerný plát. Grilujeme na rozohriatej panvici s olejom, na miernom ohni, najprv na strane s kožou. Mäso zaťažíme, napr. druhou menšou panvicou. Keď je z jednej strany opečené, obrátime ho a pokračujeme v grilovaní. Hotové kurča pokvapkáme citrónovou šťavou, prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť.
Zemiakový šalát
Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich očistíme a spolu s reďkovkami nakrájame na menšie kúsky. Preložíme do misy, pridáme nasekané uhorky, lahôdkovú cibuľku, petržlenovú vňať, horčicu, olej, soľ, korenie a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešame.
Servírovanie
Vykostené kurča servírujeme nakrájané na menšie kúsky a pokvapkané olivovým olejom. Podávame so zemiakovým šalátom.