Pečená teľacia špička so zemiakovou kašou, s hráškom a mrkvou
Suroviny
- 800 g teľacej špičky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 ml rastlinného oleja Vita D'or
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 500 g mrkvy
- 4 lyžice masla Pilos
- 100 ml vody
- 200 g mrazeného hrášku Freshona
- 350 g varených zemiakov
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Potrebujeme
- pekáč, vpichový teplomer, alobal, lis na zemiaky
POSTUP
Mäso osolíme, okoreníme a opekáme v panvici s rozpáleným olejom z oboch strán dozlatohneda. Ochutíme natrhaným rozmarínom.
Obsah panvice preložíme na plech, do mäsa zapichneme teplomer a vložíme do rúry vyhriatej na 130 °C. Pečieme, pokým vnútorná teplota mäsa dosiahne 30 °C. Následne stiahneme teplotu v rúre na 110 °C a pečieme, pokým vnútorná teplota dosiahne 60 °C. Mäso prikryjeme alobalom, teplotu znížime na 80 °C a necháme ešte chvíľu odpočívať.
Mrkvu ošúpeme a nakrájame na kocky. Vložíme do rozohriateho hrnca s dvomi lyžicami masla, zľahka podlejeme vodou, osolíme, okoreníme, prikryjeme pokrievkou a dusíme dopolomäkka. Ku koncu pridáme hrášok a necháme prehriať.
Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka a prepasírujeme cez lis na zemiaky. V kastróle rozohrejeme časť smotany, pridáme prelisované zemiaky, osolíme, vmiešame dve lyžice masa a podľa požadovanej hustoty dolievame smotanu.
Servírovanie
Na tanier uložíme porciu zemiakovej kaše, dusenej zeleniny a na plátky nakrájanú teľaciu špičku, ktorú v reze osolíme.