Rizoto so sumčekom africkým a paradajkami
- 1 sumček africký
- 1 cibuľa
- 2 – 3 stopky stopkového zeleru
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 bobkové listy Mikado
- 1 fenikel
- 250 g cherry paradajok
- 200 g ryže Arborio Italiamo
- čerstvý tymian
- 100 ml suchého bieleho vína
- 200 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Freshona
- približne 1,5 l teplého nesoleného zeleninového alebo hydinového vývaru
- 3 lyžice masla Pilos
- šťava z 1 citróna
- 1 hrsť rukoly
Postup
POTREBUJEME
- panvicu
Nadrobno nakrájanú cibuľu a stopkový zeler podusíme na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením a bobkovými listami. Po chvíli pridáme na menšie kúsky nakrájaný fenikel a cherry paradajky na ½ alebo ¼. Keď zelenina trochu zmäkne, prisypeme ryžu Arborio a nasekaný tymian. Podlejeme vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom prilejeme paradajky z konzervy a premiešame.
Teplý vývar pridávame k rizotu postupne po naberačkách, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata a vzniklo krémové rizoto. Približne po 20 minútach (keď je ryža uvarená) primiešame 2 lyžice masla a šťavu z ½ citróna. Stiahneme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme niekoľko minút odpočívať.
Medzitým pripravíme zo sumčeka filety a odstránime z nich kožu. Každú filetu rozdelíme na menšie kúsky, ktoré ochutíme soľou, korením a čerstvým tymianom. Opekáme ich na rozpálenej panvici s olivovým olejom z každej strany dozlatista. Na záver k nemu pridáme 1 lyžicu masla a šťavu z ½ citróna.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme rizoto a naň 1 – 2 kúsky sumčeka. Dozdobíme lístkami rukoly a pokvapkáme olivovým olejom.