Apple pie – jablkový koláčik v panvičke
Cesto
- 350 g hladkej múky Castello
- 1 lyžička trstinového cukru Belbake
- štipka mletej škorice Kania
- štipka soli Castello
- 225 g masla Pilos nakrájaného na kocky a zmrazeného
- 80 ml studenej vody
Jablková náplň
- 800 g jabĺk (cca 4 veľké jablká)
- šťava z 1 citróna
- 30 g roztopeného masla Pilos
- 20 g Zlatého klasu
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 200 g sladeného kondenzovaného mlieka Pilos (vopred uvareného na karamel)
Servírovanie
- 30 g práškového cukru Castello
POSTUP
POTREBUJEME
- potravinársku fóliu
- valček
- 3 malé liatinové panvičky vhodné na gril
- formičku na vykrajovanie v tvare hviezdy
- gril s pokrievkou
Cesto
V miske zo sypkých ingrediencií a studeného masla vypracujeme mrveničku. Potom prilejeme vodu a zľahka zapracujeme do cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu odležať v chladničke alebo ho pripravíme deň pred grilovačkou.
Tip: Podľa potreby môžeme po lyžiciach pridávať studenú vodu.
Jablková náplň
Ošúpané jablká zbavené jadrovníkov nakrájame na drobné kúsky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, pridáme roztopené maslo, Zlatý klas, mletú škoricu a sladené kondenzované mlieko uvarené na karamel a dôkladne premiešame.
Tip: Celú plechovku sladeného kondenzovaného mlieka vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme približne 2 hodiny. Kondenzované mlieko sa varením premení na hustú karamelovú hmotu, ktorú necháme dôkladne vychladnúť (najlepšie je pripraviť si skaramelizované kondenzované mlieko deň vopred).
Stuhnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Každú z nich rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru kruhu. Kruhom vystelieme dno aj boky panvičky. Potom pridáme jablkovú náplň. V strede ďalšieho kruhu vyrežeme hviezdičku, prikryjeme panvičku, spoje dôkladne utesníme, aby náplň počas grilovania neunikala. Prebytočné cesto zrežeme a rovnakým spôsobom pripravíme ďalšie panvičky. Grilujeme ich na rozpálenom grile pod pokrievkou približne 45 – 60 minút.
Tip: Doba grilovania závisí od typu grilu.
Servírovanie
Jablkové koláčiky podávame posypané práškovým cukrom.