Žĺtkovo-makové rezy
Suroviny
Korpus
- 210 g masla Pilos
- 170 g práškového cukru Belbake
- 170 g mletého maku Belbake
- 170 g polohrubej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 130 ml mlieka Pilos
- kôra z 1 citróna
- 5 bielkov
- štipka soli Kania
- 20 g masla Pilos (na vymazanie formy)
- 20 g polohrubej múky Belbake (na vysypanie formy)
Poleva
- 5 žĺtkov
- 200 g práškového cukru Belbake
Potrebujeme
- robot s nadstavcom metlička, plech na pečenie s rozmermi 28 x 22 cm
POSTUP
Korpus
Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny.
V mise zmiešame mak, múku a prášok do pečiva.
Do maslovej zmesi postupne prilievame mlieko a prisýpame sypké suroviny.
Tip: Suroviny musia mať izbovú teplotu, aby sa zmes nezrazila.
Do cesta vmiešame citrónovú kôru.
Z bielkov a štipky soli pripravíme tuhý sneh, ktorý vmiešame do cesta.
Plech vymažeme maslom a vysypeme múkou. Na plech nalejeme pripravené cesto a rovnomerne rozotrieme až ku okrajom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 20 – 30 minút.
Poleva
Kým sa korpus pečie, zo žĺtkov a práškového cukru vyšľaháme nadýchanú svetlú polevu.
Nanesieme ju na horúci korpus, čím sa žĺtky tepelne upravia.
Počkáme pár hodín, kým poleva zaschne a následne koláč nakrájame na rezy.