Jahodové koláče so šľahačkou
Suroviny
- 70 g masla Pilos + na potretie
- 1 citrón
- 300 g čerstvých jahôd
- 180 g polohrubej múky Belbake
- 2 vajcia
- 130 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- 130 ml kefíru Pilos
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- smotana na šľahanie Pilos (33 %)
- práškový cukor Belbake
Potrebujeme
- 4 malé okrúhle zapekacie misky s priemerom 12 – 13 cm, strúhadlo, metličku
POSTUP
V malom kastróle roztopíme maslo, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a necháme vychladnúť.
Polovicu jahôd pokrájame na malé kúsky a zmiešame s lyžicou múky.
Vajcia so 100 g cukru a štipkou soli vymiešame do peny. Prilejeme kefír a pomaly zapracujeme 170 g polohrubej múky zmiešanej s kypriacim práškom. Potom primiešame do cesta vychladené roztopené maslo s citrónovou kôrou. Nakoniec opatrne vmiešame aj kúsky jahôd obalené v múke.
Zapekacie misky vymažeme maslom a vysypeme múkou. Naplníme ich cestom a na mriežke vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 30 – 35 minút. Po upečení necháme celkom vychladnúť a potom koláčiky vyklopíme z misiek.
Z druhej polovice jahôd odložíme 2 – 3 kúsky na ozdobu a zvyšok zmiešame s 30 g cukru a polovicou lyžice citrónovej šťavy. Varíme 7 – 8 minút a necháme celkom vychladnúť.
Servírovanie
Jahodové koláče ozdobíme šľahačkou, prelejeme vychladnutou omáčkou a doplníme pokrájanými kúskami čerstvých jahôd.
Tip: Namiesto samostatných misiek môžete cesto rozotrieť na malý plech alebo ním naplniť muffinové formičky a prispôsobiť tomu intenzitu a čas pečenia. Pre výdatnejší dezert skúste do šľahačky pridať vyšľahané mascarpone alebo likér.