
Makové muffiny s citrónom
Suroviny
Cesto
- 240 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny Belbake
- 60 g maku Belbake
- 180 g kryštálového cukru Belbake
- 3 vajcia
- 200 g kyslej smotany Pilos
- 120 ml slnečnicového oleja Vita D’or
- 80 ml citrónovej šťavy
- kôra z 2 citrónov
Krém
- 400 g čerstvého syra Pilos
- 250 g mascarpone Milbona
- 80 g práškového cukru Belbake
- 20 ml citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
Servírovanie
- 1 citrón
- hrsť maku na posypanie
Potrebujeme
muffinový plech, košíčky na muffiny, misky, metlička, zmrzlinová naberačka, ručný mixér, cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou špičkou
POSTUP
Cesto
Do misky nasypeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, mak, cukor a rozmiešame. Do druhej misky pridáme vajcia, smotanu, olej, citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru z citróna a všetko zamiešame. Tekutú zmes prelejeme k sypkej zmesi a vytvoríme cesto, ktorým naplníme muffinové košíčky do ⅔. Muffiny pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 20 – 30 minút. Následne necháme vychladnúť.
Krém
V miske zmiešame čerstvý syr, mascarpone, práškový cukor a vyšľaháme ručným mixérom. Pridáme citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru z citróna a opäť vyšľaháme ručným mixérom. Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
Servírovanie
Umytý a osušený citrón nakrájame na tenké plátky a následne na štvrtiny. Krém ozdobne nanesieme na muffiny, posypeme makom a pridáme plátok citróna.