Cuketa plnená mletým mäsom s paradajkovým ragú
- 400 g mletého mäsa mix
- 1 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 5 bobkových listov Mikado
- štipka sušeného oregana Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 400 g lúpaných krájaných paradajok Freshona
- 4 menšie cukety
- 70 g syra ementál Milbona
- 70 g syra Grana Padano Lovilio
- 70 g syra gorgonzola Lovilio
- 100 g strúhanky Belbake
- 2 lyžice mletej štipľavej papriky Kania
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate
- 100 ml vody
- 150 g paradajok
- čerstvá bazalka
- 1 lyžica masla
Potrebujeme
- veľkú panvicu
- zapekaciu misu
- strúhadlo
Postup
Mäsové ragú
Na rozpálenej panvici, na troche olivového oleja, orestujeme dosklovita nahrubo nakrájanú cibuľu a 5 strúčikov cesnaku. Ochutíme bobkovým listom, oreganom, soľou a čiernym korením. Pridáme mleté mäso a restujeme, kým sa mäso nerozpadá na drobné kúsky. K orestovanému mäsu primiešame paradajky z konzervy. Mäsovú zmes dusíme na miernom ohni, približne 30 minút domäkka. Vyvariť by sa mala väčšina šťavy.
Plnené cukety
Cukety dôkladne umyjeme, odstránime konce a pozdĺžne ich rozrežeme na polovice. Lyžicou vydlabeme semiačka, ale snažíme sa nechať čo najviac dužiny. Poukladáme ich vedľa seba do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a naplníme pripraveným mäsovým ragú. Do misky nastrúhame najemno všetky 3 druhy syra a zmiešame ich so strúhankou, mletou paprikou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Naplnené cukety posypeme syrovou zmesou. Podlejeme ich vodou a dáme zapiecť do rúry na 10 – 20 minút pri teplote 220 °C. Na posledných pár minút zapneme gril alebo horný ohrev, aby sa syrová zmes upiekla dozlatista.
Paradajkové ragú
Paradajky ošúpeme, vydlabeme jadierka a dužinu nakrájame na kocky. Nadrobno nasekaný strúčik cesnaku krátko speníme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Pridáme paradajky, osolíme, okoreníme a dusíme na miernom ohni asi 10 minút. Po chvíli primiešame nasekané lístky čerstvej bazalky. Na záver na zjemnenie chuti pridáme 1 lyžicu masla.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme paradajkové ragú, naň položíme plnenú zapečenú cuketu. Pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.