Fašírky s baklažánom a paradajkovou salsou
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 600 g baklažánu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Biotrend
- 100 g póru
- 5 strúčikov cesnaku
- balsamico Acentino
- 2 vajcia
- štipka mletej štipľavej papriky Mikado
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 malá cibuľa
- hladká múka Belbake
- rastlinný olej Promienna
- 1 tortilla placka El Tequito
- 200 g paradajok
- 1 štipľavá paprička
- 1 limetka
- čerstvý koriander alebo bazalka
Potrebujeme
- kuchynské utierky
- 2 panvice
Marinovaný baklažán:
Baklažán nakrájame na menšie kúsky, osolíme a necháme 30 minút odstáť. Potom ho osušíme papierovými utierkami. Baklažán okoreníme a orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja dozlatista. Na záver pridáme na panvicu 1 menší strúčik cesnaku nasekaný najemno. Orestovaný baklažán preložíme do misky, pridáme pór nakrájaný na tenké pásiky a ochutíme balsamicom. Premiešame a necháme marinovať 20 - 30 minút.
Fašírky:
Mleté mäso preložíme do misky, pridáme 2 celé vajíčka, ochutíme soľou, čiernym korením, mletou štipľavou paprikou a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Pridáme cibuľu, 4 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno a dôkladne premiešame. Z masy tvarujeme fašírky, ktoré obalíme v hladkej múke. Opekáme na miernom ohni na rozpálenej panvici s rastlinným olejom z oboch strán dozlatista.
Chrumkavé tortilla placky:
Tortilla placku rozdelíme na 12 približne rovnako veľkých trojuholníkov. Trojuholníky vyprážame dozlatista v hrnci, v ktorom sme rozohriali 200 ml rastlinného oleja. Na záver ich osušíme od prebytočného oleja na papierových utierkach.
Paradajková salsa:
V miske zmiešame na malé kocky nakrájané paradajky, ktoré sme predtým ošúpali a zbavili jadierok. Pridáme najemno nasekanú štipľavú papričku, limetkovú šťavu, pár kvapiek olivového oleja a nasekaný čerstvý koriander alebo bazalku. Okoreníme, osolíme a premiešame.
Servírovanie:
Do stredu plytkého taniera naservírujeme marinovaný baklažán, naň 3 fašírky a paradajkovú salsu.
Dozdobíme chrumkavou tortillou a čerstvým koriandrom, prípadne bazalkou.