Zemiakový šalát bez majonézy s kaprom na víne
- 4 filety z kapra
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica masla
- 100 ml suchého bieleho vína
- 6 väčších zemiakov
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica medu Confeira
- 3 lyžice bieleho vínneho octu Acentino
- 1 hrsť malých sterilizovaných uhoriek Freshona
- 3 uvarené žĺtky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
POTREBUJEME
- teflónovú panvicu
- veľkú misu
Filety z kapra
Filety z kapra naporciujeme na 4 kusy a jemne narežeme na strane s kožou. Cesnak a tymian nasekáme nadrobno, pridáme na stranu s kožou a vtlačíme aj do zárezov, aby chute prenikli do ryby. Pokvapkáme olivovým olejom. Pred opekaním ochutíme kapra morskou soľou a mletým čiernym korením. Na rozohriatu panvicu pridáme trochu olivového oleja a lyžicu masla. Kapra opekáme asi 5 minút najskôr na strane s kožou na vyššom plameni, potom ho otočíme, teplotu znížime a dopekáme ďalších 5 minút. Tesne pred koncom podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa alkohol odparí a omáčka trochu zhustne.
Šalát
Zemiaky uvaríme domäkka aj so šupkou v osolenej vode. Potom ich scedíme a ešte teplé ošúpeme a nakrájame na plátky alebo na kocky. Cibuľu rozkrojíme na polovicu a nakrájame na tenké pásiky. Preložíme do misy, pridáme lyžicu medu, 3 lyžice bieleho vínneho octu, ochutíme morskou soľou, mletým čiernym korením a zľahka premiešame. Z uhoriek odkrojíme konce (tie do šalátu nepoužijeme), nakrájame ich na kolieska a pridáme k cibuli. Do misy najemno nastrúhame 3 uvarené žĺtky a všetko zľahka premiešame. Pridáme teplé zemiaky, hrsť nasekanej petržlenovej vňate a dôkladne premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
SERVÍROVANIE
Na tanier naložíme šalát a filety z kapra, ktoré polejeme pripravenou omáčkou.