Dusený losos so špenátom, zemiakmi a paradajkami
- 400 g čerstvého lososa
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 1 štipľavá paprička
- 200 g zemiakov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 400 g krájaných lúpaných paradajok Nostia
- 150 ml suchého bieleho vína
- asi 800 ml vývaru (rybací alebo zeleninový)
- 2 veľké hrste čerstvého mladého špenátu
- šťava z 1/2 citróna
- 2 biele bagety
Potrebujeme
- grilovaciu panvicu
Postup
Dusený losos
Cibuľu a 4 strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno a orestujeme v hrnci na troche olivového oleja dozlatista. Zo štipľavej papričky odstránime semienka, papričku nakrájame najemno a pridáme restovať k základu. Zemiaky ošúpeme, rozkrojíme na polovice, nakrájame na tenké plátky a pridáme do hrnca. Osolíme, okoreníme, dôkladne premiešame a pridáme paradajky z konzervy. Podlejeme bielym vínom a krátko povaríme, aby sa alkohol odparil. Potom zmes zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú (asi 8–10 minút). Lososa zbavíme kože a nakrájame na väčšie kúsky. Do hrnca pridáme k zmäknutým zemiakom kúsky lososa, premiešame a dusíme domäkka ešte asi 10 minút. Občas opatrne premiešame. Na záver pridáme čerstvý špenát, počkáme, kým nezmäkne a jedlo ochutíme citrónovou šťavou.
Grilované bagetky
Bagety nakrájame zošikma na kolieska a opečieme na grilovacej panvici na troche olivového oleja dozlatista. Hotové potrieme z jednej strany strúčikom cesnaku.
Servírovanie
Duseného lososa naservírujeme do hlbokého taniera. Podávame s opečenými kúskami bagety.