Pečená pražma s hubami a feniklom
- 2 pražmy
- 1 cibuľa
- 50 g uherskej klobásy Pikok alebo choriza
- olivový olej Primadonna
- 1 fenikel
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 hlivy kotúčové
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- hrsť zelených a čiernych olív bez kôstok Baresa
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1 citrón
- 100 g čerstvej rukoly
Postup
Potrebujeme
- plech na pečenie
Cibuľu nakrájame na plátky, klobásu na kolieska a spolu ich orestujeme na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja. Po chvíli k nim pridáme fenikel nakrájaný na rovnako veľké kúsky ako cibuľa, cesnak na plátky a hlivu na menšie kúsky. Ochutíme soľou, čiernym korením a za občasného miešania restujeme ďalej.
Potom pridáme lístky tymianu, zelené a čierne olivy, ktoré sme rukami rozdelili na menšie kúsky a restujeme, kým nie je zmes opečená do zlatohneda. Podlejeme vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom zmes preložíme na plech alebo do zapekacej misy a rovnomerne rozprestrieme.
Do umytých a osušených rýb vložíme čerstvý tymian a mesiačik citróna. Z oboch strán ich osolíme a okoreníme. Preložíme ich na plech na orestovanú zmes zeleniny, húb a klobásy a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 20 minút.
Servírovanie
Pražmu podávame spolu s upečenou zeleninou, hubami, klobásou a rukolou, ktorú sme ochutili citronovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením.