Hrachová kaša s hovädzou roštenkou na víne
Roštenka
- 4 plátky roštenky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 lyžičky dijonskej horčice Duc De Coeur
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- rastlinný olej Promienna
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 300 ml suchého červeného vína
- 5 bobkových listov Mikado
- 10 guľôčok nového korenia Mikado
- 10 guľôčok čierneho korenia Mikado
- 400 ml silného hovädzieho vývaru
- 1 lyžica masla Pilos
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Hrachová kaša
- olivový olej Primadonna
- 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 1 cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 100 g žltého lúpaného hrachu Cornfarm (namočeného asi 1 hodinu)
- 1 l hydinového vývaru
- kôra z 1 citróna
Postup
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- tĺčik na mäso, kuchynský špagát
- panvicu s pokrievkou
- mixér
- kúsok plátna
Roštenka
Z mäsa odrežeme šľachu spolu s tukovým krytím. Plátky naklepeme natenko cez potravinovú fóliu. Každý plátok osolíme, okoreníme, potrieme horčicou, naplníme 100 g koreňovej zeleniny nakrájanej na tenké rezance a zvinieme. Závitky previažeme kuchynským špagátom a opečieme na rozohriatej panvici s rastlinným olejom po všetkých stranách. Opečené závitky vyberieme.
Na tú istú panvicu pridáme trochu rastlinného oleja, na ktorom opečieme dozlatista 200 g koreňovej zeleniny nakrájanej na kocky. Pridáme paradajkový pretlak, chvíľu restujeme a podlejeme vínom. Necháme prejsť varom.
Guľôčky nového, čierneho korenia a bobkové listy zabalíme do kúska plátna a vložíme do omáčky. Závitky aj s výpekom vrátime späť na panvicu, podlejeme hovädzím vývarom a dusíme pod pokrievkou domäkka.
Môžeme vložiť aj do rúry a pomaly piecť pri 160 °C približne 1,5 – 2 hodiny.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho spolu s korením v plátne. Omáčku zjemníme maslom. Pred servírovaním odstránime z mäsa špagát.
Hrachová kaša
V hrnci s rozohriatym olivovým olejom orestujeme koreňovú zeleninu nakrájanú na malé kocky. Keď zelenina spení, pridáme cibuľu nakrájanú na menšie kúsky a cesnak na plátky. Potom pridáme namočený hrach, podlejeme hydinovým vývarom, okoreníme (nesolíme) a varíme domäkka. Keď je hrach mäkký, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, trochu olivového oleja a rozmixujeme.
Servírovanie
Roštenku podávame nakrájanú na plátky spolu s hrachovou kašou a omáčkou so zeleninou. Dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.