Kuracie prsia plnené balkánskym syrom
- asi 100 g balkánskeho syra Pilos
 - 4 kuracie prsia s kožou
 - 8 sušených paradajok v oleji Baresa
 - 1 hrsť čerstvej bazalky
 - morská soľ v mlynčeku Kania
 - čierne korenie v mlynčeku Kania
 - olivový olej Italiamo
 - 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
 - 4 strúčiky cesnaku
 - 100 g stopkového zeleru
 - 1 cibuľa
 - 100 g cukety
 - 100 g červenej papriky
 
Potrebujeme
- drevené špajle
 - pekáč
 
Plnené kuracie prsia
Umyté kuracie prsia zbavíme kostí. Balkánsky syr prekrojíme na 4 časti. Na každý kus syra položíme 1 sušenú paradajku a 1 lístok bazalky. Kuracie prsia narežeme v hrubšej hornej časti, aby vznikli kapsy, ktoré naplníme syrom, sušenou paradajkou a bazalkou. Kapsy uzatvoríme špajľou. Kuracie prsia osolíme a okoreníme z oboch strán. Opečieme ich dozlatista na rozpálenej panvici na olivovom oleji najskôr na strane s kožou. Mäso posypeme lístkami rozmarínu. Keď je koža opečená dozlatista, kuracie prsia otočíme a pridáme 2 roztlačené strúčiky cesnaku. Opečené kuracie prsia aj s výpekom preložíme do pekáča a necháme zapiecť v rúre 8 – 10 minút pri teplote 160 °C.
Restovaná zelenina
Zo stopkového zeleru vytiahneme vlákna. Väčšie stopky aj ošúpeme. Všetku umytú a očistenú zeleninu nakrájame na rôzne tvary – cibuľu na mesiačiky, cuketu na pásiky, 2 strúčiky cesnaku na plátky, červenú papriku, stopkový zeler a 4 sušené paradajky na kúsky. Zeleninu restujeme na rozpálenej panvici na olivovom oleji asi 2 minúty. Potom pridáme na panvicu výpek z pekáča, ktorý sme zriedili trochou vody (2 – 3 lyžice). Na záver dochutíme nasekanou bazalkou.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme zeleninu. Z kuracích pŕs vyberieme špajle a prekrojíme ich na polovice. Položíme ich na zeleninu, ozdobíme lístkami čerstvej bazalky a pokvapkáme olivovým olejom.
                





 Roman Paulus