Hruškový koláč
- 200 g kryštálového cukru
- 1 lyžica mletej škorice
- ½ muškátového orieška
- 200 g polohrubej múky
- 3 lyžice strúhanky
- 3 hrušky
- šťava z ½ citróna
- 2 vajcia
- štipka soli
- 5 lyžíc olivového oleja
- 200 g bieleho jogurtu
- 8 g prášku do pečiva
- 20 g masla
- 2 lyžice medu
- zmrzlina, javorový sirup
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- okrúhlu formu na pečenie s priemerom 28 cm
Rúru predhrejeme na 190 °C.
V menšej nádobe zmiešame 100 g cukru, škoricu, nastrúhaný muškátový oriešok, dve lyžice múky a strúhanky.
Umyté hrušky pozdĺžne prekrojíme na polovice, odstránime jadierka nakrájame na rovnomerné plátky. Vložíme do väčšej misy, dôkladne polejeme citrónovou šťavou, premiešame a potom posypeme pripravenou sypkou zmesou. Zľahka ešte raz premiešame.
Vajcia a zvyšný cukor so štipkou soli vymiešame do peny a postupne prilievame olej. Potom pridáme jogurt a po lyžiciach zapracujeme zvyšok preosiatej múky, do ktorej vopred zamiešame prášok do pečiva.
Formu na pečenie vytrieme maslom, jemne posypeme strúhankou a rovnomerne do nej rozotrieme cesto. Posýpkou obalené plátky hrušiek vtláčame do cesta tesne vedľa seba. V prípade potreby nožom zarovnáme dlhšie plátky hrušiek. Ovocie by sa po vtlačení nemalo dotýkať dna formy na pečenie.
Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 35 - 40 minút. Ihneď po upečení polejeme koláč medom a pred podávaním posypeme škoricou, prípadne servírujeme s vanilkovou zmrzlinou či javorovým sirupom.