Jablkový koláč
Cesto
- 280 g hladkej múky Belbake
- 100 g práškového cukru Belbake
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 vajce
- 150 g zmäknutého masla
Ešte budeme potrebovať
- 800 g nastrúhaných jabĺk
- 3 lyžičky vanilínového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice Mikado
- 1 vajce na potretie
- práškový cukor Belbake na posypanie
Potrebujeme
- valček na vaľkanie
- potravinovú fóliu
- tortovú formu s priemerom 25 cm
- strúhadlo
- formičku na vykrajovanie
Postup
Cesto
Múku, cukor a kypriaci prášok zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a zmes vypracujeme na tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút vložíme do chladničky. Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti tortovej formy.
Jablkový koláč
Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Na spodok tortovej formy pomocou valčeka prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme bokom. Navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme v rukách vyžmýkali a zbavili prebytočnej šťavy. Jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto, prečnievajúce okraje opäť odstránime a odložíme. Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili.
Zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme srdiečka, ktoré ukladáme po obvode koláča. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a potom poprepichujeme vidličkou, aby mala para z jabĺk počas pečenia kade unikať.
Jablkový koláč pečieme pri 180 °C približne 30 - 40 minút, kým nie je zlatohnedý.
Servírovanie
Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.