Preskočiť navigáciu Preskočiť na obsah
Jablkový koláč

Jablkový koláč

1 h 10 m
12 porcií

Cesto

  • 280 g hladkej múky Belbake
  • 100 g práškového cukru Belbake
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Belbake
  • 1 vajce
  • 150 g zmäknutého masla

Ešte budeme potrebovať

  • 800 g nastrúhaných jabĺk
  • 3 lyžičky vanilínového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice Mikado
  • 1 vajce na potretie
  • práškový cukor Belbake na posypanie

Potrebujeme

  • valček na vaľkanie
  • potravinovú fóliu
  • tortovú formu s priemerom 25 cm
  • strúhadlo
  • formičku na vykrajovanie

Postup

Cesto

Múku, cukor a kypriaci prášok zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a zmes vypracujeme na tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút vložíme do chladničky. Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti tortovej formy.

Jablkový koláč

Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Na spodok tortovej formy pomocou valčeka prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme bokom. Navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme v rukách vyžmýkali a zbavili prebytočnej šťavy. Jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto, prečnievajúce okraje opäť odstránime a odložíme. Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili.

Zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme srdiečka, ktoré ukladáme po obvode koláča. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a potom poprepichujeme vidličkou, aby mala para z jabĺk počas pečenia kade unikať.

Jablkový koláč pečieme pri 180 °C približne 30 - 40 minút, kým nie je zlatohnedý.

Servírovanie

Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Ohodnotiť recept
  • Hosť
    21. október 2025, 17:33

    Dnes som ho piekla. K jablkám som dala ešte hrušky a hrozno. Je ozaj výborný 👌🏻. Zajtra ho budem piecť zasa, ale dám už iba jablká. Recept si ukladám 🙂.

    Odpovedať
  • Hosť
    25. september 2025, 11:50

    Vzdy dokonalý naj recept na tento klasicky kolacik,ak sa vam trha davajte o 15 ,20 gramov muky menej, aj tak musite pridavat pri spracovani ja davam aj o 20 gramov menej cukru kedze ide aj do jablk a navrh.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      27. september 2025, 11:57

      🤗🩷🍰

      Odpovedať
  • Hosť
    19. september 2025, 13:24

    Nerozumiem, preco davate do krehkeho cesta (Mürbeteig) prasok na pecenie. Cesto predsa nepotrebuje ist do vysky (co ani nema a ani nemoze, kedze sa neytvory lepkova siet). Vy ale nie ste jedina, ktora robi tuto zbytocnu a nevelmi zmysluplnu vec...

    Odpovedať
  • Denisa
    16. september 2025, 23:55

    ❤️

    Odpovedať
  • Hosť
    25. september 2024, 19:35

    Cesto sa trhá , katastrofa

    Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať