Obrátený banánový koláč
Suroviny
Karamel
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 40 g masla Pilos
- 60 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 lyžička soli Kania
Ďalej budeme potrebovať
- 5 banánov
Korpus
- 3 banány
- 120 ml slnečnicového oleja Vita D´or
- 2 vajcia
- 120 g bieleho jogurtu Pilos
- 330 g polohrubej múky Belbake
- 150 g trstinového cukru Belbake
- 100 g mletých mandlí Belbake
- 1 lyžička škorice Kania
- 1 lyžička soli Kania
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Krém
- 2 banány
- 250 g mascarpone Lovilio
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 40 g práškového cukru Belbake
Ozdoba
- 100 g kokosových chipsov Alesto
Potrebujeme
- metličku, papier na pečenie, formu na tortu s vyberateľným dnom, s priemerom 24 cm
POSTUP
Karamel
V hrnci roztopíme cukor. Keď začne hnednúť, pridáme maslo a postupne prilejeme smotanu na šľahanie. Ochutíme soľou, a keď sa zmes spojí, karamel prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
Banány ošúpeme a pozdĺžne prerežeme. Rovnomerne ich rozložíme na karamel.
Korpus
V menšej miske vidličkou roztlačíme banány na pyré. Pridáme olej, vajcia a jogurt a všetko spolu premiešame.
V ďalšej mise zmiešame múku, trstinový cukor, mleté mandle, škoricu, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
Tekuté prísady spojíme so sypkými a zmes jemne premiešame.
Pripravené cesto nalejeme navrch banánov a opatrne ho rozotrieme až ku okrajom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút.
Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme a medzitým pripravíme krém.
Krém
Vidličkou v miske roztlačíme 2 banány na hladké pyré. V druhej miske vymiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a práškový cukor. Obe misky spojíme a krém spolu opäť premiešame.
Koláč uvoľníme z formy a preklopíme ho na tanier. Odstránime papier na pečenie a natrieme krémom.
Servírovanie
Obrátený banánový koláč servírujeme posypaný kokosovými chipsami.