Jahodové gule z odpaľovaného cesta
Cesto
- 500 ml plnotučného mlieka Pilos
- 100 g masla Pilos
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 350 g polohrubej múky
- 4 vajíčka
Náplň
- 200 g jahôd
Posýpka
- 100 g strúhanky Belbake
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g masla Pilos
- štipka mletej škorice Mikado
Omáčka
- 200 g jahôd
- 100 g práškového cukru Belbake
Postup
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka
- panvicu
- mixér na smoothie / ponorný mixér
Odpaľované cesto
Do hrnca dáme variť mlieko, maslo, cukor a štipku soli. Keď sa maslo rozpustí a mlieko začne vrieť, prisypeme naraz všetku múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Hotové cesto necháme za stáleho miešania vychladnúť. Do vlažného cesta primiešame po jednom vajíčka, kým sa nespojí. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájame na štvorce podľa veľkosti jahôd. Jahody obalíme v ceste a spoje utesníme. Gule varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu a potom ešte chvíľu podľa veľkosti.
Posýpka
Strúhanku nasucho opečieme na panvici. Keď začne hnednúť, pridáme cukor, maslo a necháme skaramelizovať.
Jahodová omáčka
Jahody s práškovým cukrom rozmixujeme dohladka.
Servírovanie
Uvarené gule podávame posypané strúhankou a ozdobené jahodovou omáčkou.