2
9
Jahodové gule z odpaľovaného cesta

Jahodové gule z odpaľovaného cesta

1 h 0 m
12 porcií

Cesto

  • 500 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 100 g masla Pilos
  • 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
  • štipka soli Belbake
  • 350 g polohrubej múky
  • 4 vajíčka

Náplň

  • 200 g jahôd

Posýpka

  • 100 g strúhanky Belbake
  • 80 g kryštálového cukru Belbake
  • 100 g masla Pilos
  • štipka mletej škorice Mikado

Omáčka

  • 200 g jahôd
  • 100 g práškového cukru Belbake

Postup

POTREBUJEME

  • robot s nadstavcom lopatka
  • panvicu
  • mixér na smoothie / ponorný mixér

 

Odpaľované cesto

Do hrnca dáme variť mlieko, maslo, cukor a štipku soli. Keď sa maslo rozpustí a mlieko začne vrieť, prisypeme naraz všetku múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Hotové cesto necháme za stáleho miešania vychladnúť. Do vlažného cesta primiešame po jednom vajíčka, kým sa nespojí. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájame na štvorce podľa veľkosti jahôd. Jahody obalíme v ceste a spoje utesníme. Gule varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu a potom ešte chvíľu podľa veľkosti.

Posýpka

Strúhanku nasucho opečieme na panvici. Keď začne hnednúť, pridáme cukor, maslo a necháme skaramelizovať.

Jahodová omáčka

Jahody s práškovým cukrom rozmixujeme dohladka.

Servírovanie

Uvarené gule podávame posypané strúhankou a ozdobené jahodovou omáčkou.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.