12
44
Jablkovo-smotanový koláč

Jablkovo-smotanový koláč

2 h 45 m
24 porcií
  • 100 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru Belbake
  • 2 vajíčka
  • 200 ml mlieka Pilos
  • 200 g polohrubej múky Belbake
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 kg nastrúhaných jabĺk
  • 400 g kyslej smotany Pilos (18%)
  • 2 vanilínové cukry
  • mletá škorica Mikado na posypanie

Potrebujeme

  • šľahací mixér
  • metličku na šľahanie
  • plech s rozmermi 23x33 cm
  • papier na pečenie
  • strúhadlo
  • sitko

Postup

Zmäknuté maslo s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Do zmesi po jednom mixérom primiešame vajíčka. Potom naraz prilejeme mlieko a ručne metličkou primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva. Pripravené cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Vyžmýkame ich od prebytočnej šťavy a rovnomerne navrstvíme na cesto. Pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Na vychladnutý koláč nalejeme smotanu zmiešanú s 1 vanilínovým cukrom a dáme minimálne na 2 hodiny stuhnúť do chladničky.

Servírovanie

Pred podávaním posypeme vrch koláča škoricou a vanilínovým cukrom.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    28. apríl 2024, 18:35

    Niiiicee🩷🩷🩷i love it

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    28. september 2020, 14:26

    Výborný koláč, tu je moje vylepšenie, trošku som si postup zjednodušil a výsledok je výborný -:) • 100 g zmäknutého masla "ja maslo dávam na chvíľku do mikrovlnky, aby zmäklo" • 100g práškového cukru "dávam cukor obyčajný" a len obyčajne vareškou s vajíčkami zamiešam • 2 vajíčka • 200 ml mlieka • 200 g polohrubej múky "dávam asi 250g, cesto musí byť polotuhé" • 1 kypriaci prášok do pečiva • 2 kg nastrúhaných jabĺk "dávam aj 2,5kg-3kg musí byť hrubšia vrstva" • 400 g kyslej smotany • 2 vanilínové cukry • mletá škorica na posypanie "dávam 2 škoricové cukor - 2 balíčky" • POSTUP Zmäknuté maslo s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom do peny. "ja zmiešam metličkami obyčajný cukor so zmäknutým maslom z mikrovlnky a vajíčkami" • Do zmesi po jednom mixérom primiešame vajíčka. Potom naraz prilejeme mlieko a ručne metličkou primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva, „ja používam varešku“. Pripravené cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle „ja jablká nelúpem, ostrúham ich dookola na hrubom strúhadle, alebo vyberiem jadrovníky a postrúham na mixéri“. Vyžmýkame ich od prebytočnej šťavy „ja jablká ich nežmýkam“ a rovnomerne navrstvíme na cesto. „Jablká dávam na cesto hrubú vrstvu tak 5-6 cm“ Pečieme pri 180 °C približne 30 minút „ja pečiem 40 minút“. Na vychladnutý koláč nalejeme smotanu zmiešanú s 1 vanilínovým cukrom a dáme minimálne na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. „Ja to dám na noc do chladničky, lebo keď je vonku zima, tak na noc von „.

    Odpovedať
  • Majka
    26. marec 2016, 12:10

    Veľmi chutný a svieži. Pozor na papier na pečenie, nesmie byť hocaký.. ináč z neho budete koláč strhávať, doslova! Nabudúce radšej len vymastím plech,heh.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    14. november 2015, 20:39

    Vynikajúci koláčik.Namiesto jabĺk som použila hrušky a bol skvelý. Ďakujem za inšpiráciu

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. november 2015, 14:35

    tento kolac robievam uz roky, ale davam jablka do cesta, potom je este stavnatejsi a vlacnejsi

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať