Jablkovo-smotanový koláč
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru Belbake
- 2 vajíčka
- 200 ml mlieka Pilos
- 200 g polohrubej múky Belbake
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 2 kg nastrúhaných jabĺk
- 400 g kyslej smotany Pilos (18%)
- 2 vanilínové cukry
- mletá škorica Mikado na posypanie
Potrebujeme
- šľahací mixér
- metličku na šľahanie
- plech s rozmermi 23x33 cm
- papier na pečenie
- strúhadlo
- sitko
Postup
Zmäknuté maslo s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Do zmesi po jednom mixérom primiešame vajíčka. Potom naraz prilejeme mlieko a ručne metličkou primiešame preosiatu múku a prášok do pečiva. Pripravené cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Vyžmýkame ich od prebytočnej šťavy a rovnomerne navrstvíme na cesto. Pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Na vychladnutý koláč nalejeme smotanu zmiešanú s 1 vanilínovým cukrom a dáme minimálne na 2 hodiny stuhnúť do chladničky.
Servírovanie
Pred podávaním posypeme vrch koláča škoricou a vanilínovým cukrom.