Kapor na čierno so slivkovou omáčkou
Suroviny
Omáčka
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 šalotka
- 100 g mrkvy
- 100 ml červeného suchého vína
- 300 g sušených sliviek Alesto
- 50 g hrozienok Belbake
- kôra z 1 citróna
- 500 ml vody
- 100 g mandlí Alesto Selection
- 50 g pražených lieskových orechov Alesto
- 100 g perníku na strúhanie
Kapor
- 600 g polovičiek z kapra
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 1 lyžička rasce Kania
- keramický mlynček s čili Kania
- 50 g hladkej múky Belbake
- 50 g prepusteného masla Pilos
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 vetvička čerstvého tymianu
Praclíková knedľa
- 4 praclíky
- 300 ml plnotučného mlieka Pilos
- 50 g masla Pilos
- 100 g šalotky
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- štipka muškátového orechu
- 10 g petržlenovej vňate
- 3 vajcia
Potrebujeme
panvicu, strúhadlo, potravinársku fóliu, alobal
POSTUP
Omáčka
Sušené slivky deň vopred zalejeme vodou a necháme cez noc napučať. V rozohriatej panvici rozpustíme maslo, na ktorom speníme nakrájanú šalotku a stredne veľké kocky mrkvy. Do základu nalejeme červené víno, krátko povaríme a pridáme sušené slivky.
Ochutíme hrozienkami, citrónovou kôrou, podlejeme vodou a pridáme orechy. Varíme pod pokrievkou na miernom plameni približne 30 minút. Uvarenú omáčku zahustíme nastrúhaným perníkom.
Kapor
Kapra očistíme, nakrájame na menšie filety s kožou a niekoľkokrát prerežeme, aby sme v jedle necítili kosti. Mäso ochutíme soľou, korením a rascou a každý filet zľahka obalíme v múke. Vyprážame na rozpálenej panvici s prepusteným maslom kožou nadol. Pred koncom pečenia pridáme do panvice jemne roztlačené celé strúčiky cesnaku a vetvičku tymianu. Následne rybu otočíme a vypneme plameň.
Praclíková knedľa
Praclíky nakrájame na kocky, prelejeme vlažným mliekom a necháme asi 20 minút odstáť. Šalotku nakrájame najemno a zľahka orestujeme v panvici s rozohriatym maslom. Namočené pečivo osolíme, okoreníme, pridáme muškátový orech, vajcia, orestovanú šalotku s maslom, dôkladne premiešame a necháme asi 20 minút odležať. Následne cesto zabalíme do fólie, zakrútime konce a poprepichujeme prípadné bublinky. Následne zabalíme do alobalu. Takto pripravené knedle varíme na miernom plameni vo vode pod pokrievkou asi 25 minút.
Servírovanie
Vyprážaného kapra servírujeme s porciou slivkovej omáčky a knedľou. Prelejeme výpekom a ozdobíme bylinkami.