Grilovaný Rib Eye steak s hubovou omáčkou
- 400 g írskeho Rib Eye steaku Inisvale
 - 100 g hlivy ustricovej
 - 100 g šampiňónov
 - 2 strúčiky cesnaku
 - olivový olej Biotrend
 - čerstvý tymian
 - morská soľ v mlynčeku Kania
 - čierne korenie v mlynčeku Kania
 - 100 ml suchého bieleho vína
 - 500 ml zeleninového vývaru
 - 50 g syra grana padano Lovilio
 - 2 lyžice masla
 - 1 citrón
 - 1 cuketa
 - 50 g šunky prosciutto Italiamo Salumeo (plátky)
 - čerstvá petržlenová vňať
 
Potrebujeme
- grilovaciu panvicu
 - alobal
 
Postup
Hubová omáčka
Umytú a očistenú hlivu, šampiňóny a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici na troche olivového oleja dozlatista. Ochutíme lístkami čerstvého tymianu, soľou a čiernym korením. Podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa alkohol z vína odparí, prilejeme teplý zeleninový vývar a varíme na miernom ohni približne 15 – 20 minút. Podľa potreby podlievame vývarom. Na záver pridáme nastrúhaný syr grana padano, kúsok masla a krátko povaríme, aby omáčka zhustla.
Grilovaný Rib Eye steak
Umyté a osušené Rib Eye steaky ochutíme po oboch stranách čiernym korením a soľou. Potrieme olivovým olejom a grilujeme na rozpálenej panvici z každej strany 3 – 4 minúty do zlatohneda. Stiahneme z ohňa, pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočívať.
Restovaná cuketa s prosciuttom
Cuketu nakrájame na hranolčeky, prosciutto na rezance a spolu restujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja dozlatista. Ochutíme čiernym korením a soľou. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme restovanú cuketu s prosciuttom, na ňu grilovaný Rib Eye steak a polejeme hubovou omáčkou. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou, bazalkou alebo mätou.
TIP: tento recept si môžete pripraviť zo všetkých steakov, ktoré nájdete v našej ponuke.
                





 Marcel Ihnačák