Kapor na mediteránsky spôsob
Suroviny
- 1 celý kapor
- 1 citrón
- 1 pomaranč
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 kg malých zemiakov
- 4 šalotky
- 500 g cherry paradajok
- 8 strúčikov cesnaku
- čerstvý rozmarín
Gremolata
- 1 šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvá mäta
- čerstvá petržlenová vňať
- kôra z 1 pomaranča
- 1 citrón
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Potrebujeme
veľký plech, strúhadlo
POSTUP
Očistenú rybu umyjeme a osušíme. Preložíme na plech, naplníme mesiačikmi celého citróna a polovice pomaranča. Z obidvoch strán osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
Tip: Rovnakým spôsobom môžeme pripraviť aj pstruha či inú rybu.
Vo veľkej mise zmiešame umyté zemiaky nakrájané na štvrtiny, šalotky na mesiačiky, cherry paradajky, rozpučené strúčiky cesnaku, natrhaný rozmarín, soľ, korenie a olej. Zmes rovnomerne rozvrstvíme na plech okolo ryby. Pridáme na mesiačiky nakrájanú polovicu pomaranča a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 45 minút (podľa veľkosti ryby).
Gremolata
V menšej miske zmiešame nadrobno nakrájané šalotku, cesnak, lístky mäty, petržlenovú vňať, nastrúhanú kôru z umytého pomaranča a citróna, soľ a korenie. Pokvapkáme pár kvapkami citróna tak, aby gremolata zostala sypká.
Servírovanie
Upečeného kapra posypeme gremolatou a pokvapkáme olejom. Podávame s pečenou zemiakovou prílohou.