Penne s mletým mäsom, šampiňónmi a krémovou omáčkou
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g šampiňónov
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 100 ml suchého bieleho vína
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 500 g cestovín penne Combino
- 1 citrón
- syr grana padano Lovilio
Potrebujeme
- sitko
- strúhadlo
- wok alebo hlbšiu panvicu
Postup
Cesnak a bielu časť lahôdkovej cibuľky nasekáme nadrobno (zelenú časť si odložíme na neskôr). Spolu s rozdrobeným mletým mäsom ich orestujeme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja. Po chvíli pridáme na menšie kúsky nakrájané očistené šampiňóny.
Keď sú suroviny orestované dozlatista, pridáme paradajkový pretlak, dôkladne premiešame a ešte chvíľu spolu restujeme. Podlejeme vínom a počkáme, kým sa alkohol neodparí. Potom prilejeme smotanu a varíme na miernom ohni približne 5 minút.
Medzitým uvaríme penne v osolenej vriacej vode „al-dente“ (asi 10 minút). Scedíme a pridáme na panvicu k omáčke. Na záver pridáme nadrobno nasekanú zelenú časť lahôdkovej cibuľky a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu cestovín s mletým mäsom a posypeme nastrúhaným syrom grana padano.
Pred servírovaním môžeme dozdobiť nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky, prípadne bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.