Kapor so zemiakovým šalátom a vianočný punč
Zemiakový šalát
- 300 g uvarených zemiakov
- 120 g mrkvy
- 90 g zeleru
- 90 g petržlenu
- 30 g cibule
- 90 g kyslých uhoriek Cornichos Freshona
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Kania
- 210 g majonézy Kania
- plnotučná horčica Kania (podľa chuti)
- kryštálový cukor Belbake (podľa chuti)
Vianočný punč
- 20 ml medu a 20 ml vody
- 320 ml čaju Earl Grey Lord Nelson
- 160 ml jablkovej šťavy Solevita (100 %)
- štipka mletej škorice Kania
- 40 ml sirupu lesné plody
- 120 ml tmavého rumu James Cook
- 1 pomaranč
Kapor
- 600 g polovíc z kapra
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymian (môže byť aj sušený)
- 1 lyžička mletej ostrej papriky Kania
- 3 lyžice hladkej múky Belbake
- čerstvá petržlenová vňať
- 3 lyžice zemiakového škrobu Belbake
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1 vajíčko
- repkový olej Vita D'or
- 1 citrón
- smažená petržlenová vňať
POSTUP
POTREBUJEME
- koliesko na krájanie zemiakov
- papierové utierky
- škrabku na zemiaky
Zemiakový šalát
Zemiaky v šupke, mrkvu, zeler a petržlen uvaríme vo vode alebo v pare a necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme. Uvarenú zeleninu pretlačíme cez koliesko – krájač zemiakov. Vytvorené hranolčeky zmiešame s najemno nakrájanou cibuľou, nastrúhanou kyslou uhorkou, soľou, korením, majonézou, šťavou z uhoriek, horčicou, cukrom a necháme odležať. Potom dochutíme podľa potreby.
Vianočný punč
Horúcu vodu zmiešame s medom v pomere 1:1. Z 1 vrecúška čaju Earl Grey a 320 ml horúcej vody uvaríme čaj. Do rozpáleného hrnca nalejeme hotový čaj, jablkovú šťavu, pridáme škoricu, sirup, medovú vodu, rum a zohrejeme na asi 60 °C. Podľa potreby dochutíme. Servírujeme s vyžmýkaným plátkom pomaranča.
Kapor
Rybu naporciujeme na hranolčeky, ktoré ochutíme soľou, korením, nadrobno nasekaným cesnakom a tymianom, mletou paprikou a necháme asi 20 minút marinovať. Z hladkej múky, soli, najemno nasekanej petržlenovej vňate, škrobu, kypriaceho prášku, vína (prilievame postupne, aby sa netvorili hrudky) a vajíčka pripravíme redšie cesto, konzistenciou podobnou cestu na palacinky. Rybu obalíme v cestíčku, necháme odkvapkať a smažíme v rozpálenom oleji do zlatista. Po usmažení necháme na papierovej utierke, aby sme ju zbavili prebytočného tuku.
Servírovanie
Kapra servírujeme s mesiačikom citróna a zemiakovým šalátom. Jedlo môžeme ozdobiť na oleji smaženou petržlenovou vňaťou. K Štedrovečernej večeri podávame teplý jablkový punč.