Karamelové oriešky
Kramelové oriešky od Veroniky sa hodia na každý sviatočný stôl. Na prípravu si tentokrát zavolala na pomoc Mira, ktorého môžete poznať ako @cikindeles.
Suroviny
Oriešky
- 200 g hladkej múky Belbake
- 120 g práškového cukru Belbake
- 220 g mletých vlašských orechov Alesto
- štipka soli Kania
- 200 g masla Pilos
- 2 žĺtky
Karamel
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 30 ml vody
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 5 g soli Kania
- 50 g masla Pilos
- 100 g mliečnej čokolády Fin Carré
Krém
- 250 g masla Pilos
- 300 g karamelu
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka, kovové formičky na oriešky, cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
POSTUP
Oriešky
Múku, cukor, mleté vlašské orechy, štipku soli a maslo vymiesime v robote na mrveničku. Pridáme žĺtky a vymiešame kompaktné cesto. Z cesta odoberáme malé kúsky a tvarujeme guľôčky, ktoré vtláčame do formičiek vymazaných maslom tak, aby boli naplnené až po okraj a v strede zostala priehlbina. Formičky uložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 10 – 15 minút. Upečené ich necháme mierne vychladnúť a ešte vlažné ich vyklopíme z formičiek.
Karamel
Cukor s vodou skaramelizujeme. Prilejeme horúcu smotanu, necháme prevrieť a prisypeme soľ. Keď karamel mierne vychladne, prihodíme maslo a mliečnu čokoládu. Keď sa čokoláda rozpustí, karamel rozmiešame dohladka. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť. V robote vyšľaháme maslo s karamelom na krém. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou zúbkovanou špičkou a nanesieme do oriešku.
Tip: Aby oriešky držali stabilitu, spodný oriešok zarovnáme pomocou strúhadla.
Na záver krém prikryjeme ďalším orieškom a podávame.