Obrátený ananásový koláč
- 550 g domáceho lístkového cesta
- hladkú múku
- (na posypanie cesta počas vaľkania)
- 2 malé ananásy
- 100 g masla Pilos
- 50 g práškového cukru Belbake
Na ozdobenie
- 100 g mascarpone Lovilio
- kôra z 1 citróna
POSTUP
POTREBUJEME
- valček
- fóliu na pečenie
- cukrársky ring s priemerom 28 cm
- 2 veľké plechy
- pierko na potieranie
Domáce lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej fólii na pečenie na hrúbku 3 mm. Pomocou cukrárskeho ringu vyrežeme kruh. Prebytočné cesto odstránime. Cesto spolu s fóliou a cukrárskym ringom prenesieme na plech na pečenie. Pomocou vidličky ho poprepichujeme a dáme do chladničky odpočinúť (aby sa počas pečenia nescvrkávalo).
Očistený ananás prekrojíme zvislo na štvrtiny, odstránime vlásočnatý stred a nakrájame na tenké plátky. Na odpočinuté cesto ukladáme plátky ananásu do tvaru kruhu. Maslo necháme rozpustiť v kastróle. Keď sa mliečna bielkovina usadí na dne, maslo precedíme (ako náhradu môžeme použiť maslo ghee). Koláč potrieme polovicou prepusteného masla a posypeme polovicou práškového cukru.
Pečieme ho v rozohriatej rúre na 180 °C približne 20 minút dozlatista. Potom odstránime ring, koláč potrieme zvyšným maslom a posypeme zvyšným práškovým cukrom. Prikryjeme ho druhou fóliou a druhým plechom a rýchlo obrátime. Vrátime ring a koláč pečieme ďalej pri rovnakej teplote ešte 15 minút. Upečený koláč obrátime na servírovací podnos.
Servírovanie
Vychladnutý koláč dozdobíme lyžicou mascarpone a kôrou z citróna.