2
5
Laskonky

Laskonky

2 h 0 m
20 porcií

 

Pralinková pasta

  • 175 g vlašských orechov Alesto
  • 125 g kryštálového cukru Castello
  • 1 lyžička slnečnicového oleja Vita D´or

 

Laskonky

  • 180 g bielkov
  • 320 g kryštálového cukru Castello
  • 100 g práškového cukru Castello
  • 180 g mletých vlašských orechov Alesto

 

Krém

  • 250 ml mlieka Pilos
  • 40 g kryštálového cukru Castello
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 15 g Zlatého klasu
  • 15 g hladkej múky Castello
  • 190 g masla Pilos

POSTUP

POTREBUJEME

  • plech
  • papier na pečenie
  • sekací a šľahací mixér
  • misku na vodný kúpeľ
  • formu na laskonky
  • stierku
  • metličku na šľahanie
  • cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
  • potravinovú fóliu

 

Pralinková pasta

Orechy pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 8 minút dozlatista. Cukor necháme skaramelizovať. Pridáme orechy, premiešame a zmes nalejeme späť na plech s papierom. Po vychladnutí polovicu obalených orechov rozmixujeme na griláž a zvyšnú polovicu na hladkú pastu.

 

Tip: Orechy sa mixovaním ohrievajú, začne sa z nich uvoľňovať olej, ktorý prirodzene obsahujú, a tak sa postupne z múky stáva tekutá pasta. Pre zrýchlenie procesu môžeme priliať 1 lyžičku slnečnicového oleja.

 

Laskonky

Bielky spolu s kryštálovým cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne rozpustí. Potom ich v mixéri ešte teplé na najvyšších otáčkach vyšľaháme na tuhý sneh. Postupne zašľaháme práškový cukor a mleté vlašské orechy. Pomocou formičky na laskonky nanesieme zmes na plech vystlaný papierom na pečenie. Stierkou zarovnáme. Formu opatrne nadvihneme tak, aby na laskonkách zostali ostré hrany. Formu umyjeme a proces opakujeme na ďalších plechoch.

 

Tip: Pred pečením necháme laskonky chvíľu zaschnúť.

 

Laskonky pečieme pri 120 °C približne 15 minút, potom teplotu znížime na 80 °C a laskonky dosušíme ešte približne 30 minút. Laskonky sú upečené, keď idú ľahko odlepiť od papiera na pečenie.

 

Krém

Mlieko dáme variť s polovicou cukru. V miske ručne metličkou vymiešame zvyšný cukor, vajíčko, žĺtok, Zlatý klas a múku. Vaječnú zmes prelejeme k vriacemu mlieku a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.

 

Tip: Zlatý klas zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare, je však potrebné prevariť ho aspoň 3 minúty, aby sa v pudingu úplne rozpustil.

 

Uvarený puding nalejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Potom stuhnutý pudingový krém rozmiešame dohladka. Maslo vyšľaháme do peny a postupne po troškách k nemu prišľaháme pastu a puding. Na záver vmiešame ešte griláž. Krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a zlepujeme ním pripravené laskonky.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info