Šišky so smotanovým krémom
Šišky
- 350 ml vlažného mlieka Pilos
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 20 g droždia
- 400 g polohrubej múky Belbake
- 2 žĺtky
- kôra z 1 citróna
- 50 g zmäknutého masla Pilos
- štipka soli Belbake
- rastlinný olej Promienna na vypraženie
Ovocná omáčka
- 200 g mrazeného lesného ovocia
- 4 lyžice trstinového cukru Belbake
Smotanový krém
- 250 g jemného tvarohu Pilos
- 250 g kyslej smotany Pilos (18%)
- 1 vanilínový cukor
Potrebujeme
- mixér s miesiacimi a šľahacími metličkami
- valček
- šálku alebo koliesko na vykrajovanie
- hlbšiu panvicu na vyprážanie
- kuchynské utierky
Šišky
Vo vlažnom mlieku s lyžicou kryštálového cukru necháme z droždia vykysnúť kvások. V mixéri potom z múky, kvásku, žĺtkov, zvyšného cukru, citrónovej kôry, masla a soli vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto preložíme do misky, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 20 až 30 minút. Vykysnuté cesto na doske premiesime. Rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrojíme kolieska, ktoré necháme ešte asi 10 minút podkysnúť. Do stredu vykrojených koliesok môžeme prstami urobiť jamky. Šišky pomaly vypražíme v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Preložíme ich na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
Smotanový krém
Tvaroh, smotanu a vanilínový cukor vymiešame pomocou mixéra na jemný krém.
Ovocná omáčka
Mrazené lesné ovocie s trstinovým cukrom varíme v kastróle, kým sa cukor roztopí. Necháme vychladnúť.
Servírovanie
Šišky podávame so smotanovým krémom a lyžicou lesného ovocia.