71
56
Banánová torta s karamelovo-smotanovým krémom

Banánová torta s karamelovo-smotanovým krémom

3 h 0 m
10 porcií

Korpus

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mletej zmesi orechov Alesto
  • 1 lyžica kakaa Castello
  • 2 – 3 banány

Karamelový krém

  • 1 sladené kondenzované mlieko Pilos
  • 150 g masla

Smotanový krém

  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 200 g kyslej smotany Pilos
  • 1 vanilínový cukor

Potrebujeme

  • šľahací mixér
  • sekací mixér
  • metličku na šľahanie
  • tortovú formu (priemer 24 cm)
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko s hladkou špičkou

Postup

Korpus

Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Mleté orechy a kakao zľahka primiešame metličkou k žĺtkovej zmesi. Na záver do cesta zľahka vmiešame pevný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre približne 30 – 40 minút pri teplote 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnúť a potom ho opatrne rozkrojíme na polovicu.

Karamelový krém

Celú plechovku sladeného kondenzovaného mlieka vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme približne 2,5 hodiny. Kondenzované mlieko sa varením premení na hustú karamelovú hmotu, ktorú necháme dôkladne vychladnúť (najlepšie je pripraviť si skaramelizované kondenzované mlieko deň vopred). Vychladnutú karamelovú hmotu vyšľaháme s maslom pri nízkych otáčkach na hladký krém.

Smotanový krém

Smotanu na šľahanie vyšľaháme s kyslou smotanou a vanilínovým cukrom dotuha. V chladničke necháme krém stuhnúť.

Torta

Na spodnú časť korpusu natrieme polovicu karamelového krému a naukladáme naň banány nakrájané na kolieska. Na vrstvu banánov navrstvíme pomocou cukrárskeho vrecka druhú polovicu karamelového krému (trochu krému si odložíme na ozdobenie torty). Krém prikryjeme druhým plátom cesta a celú tortu (aj boky) potrieme smotanovým krémom. Vrch torty ozdobíme pomocou cukrárskeho vrecka zvyšným karamelovým krémom a kolieskami banánov. Pred podávaním necháme tortu dôkladne stuhnúť v chladničke (aspoň 2 hodiny).

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    04. január 2022, 13:00

    Šľahačková smotana musí byť dobre vychladená a nie úplne čerstvá. Dátum výroby nech je 2 až 3 dni pred potrebným šľahaním. Kyslú smotanu by som primiešavala len ručne už do vyšľahanej smotany. Prípadne dať aj stužovač.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    06. december 2021, 23:10

    1

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. august 2016, 13:52

    Dobry den, tortu som robila uz druhykrat a karamel s bananom mi zas vytiekli. Vie niekto poradit co spravit aby torta vyzerala ako na obrazku???? Dakujem :)

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      10. február 2017, 15:04

      Ja som prišla na to čo treba, aby plnka netiekla, aj mne sa to stalo nie raz, tak som špekulovala prečo sa tak deje. Dôležité je vymniešať maslo a potom doňho pomaly pri nízkych otáčkach resp. ručne zašľahávať to salko. Lebo čím vyššie obrátky budú na mixéry tak sa nám krém roztečie. A funguje to, teraz sa mi plnka neroztiekla a netreba ju šľahať dlho.

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      12. august 2016, 10:52

      Dobrý deň hosť, mrzí nás, že sa Vám torta nepodarila podľa predstáv. To, že Vám nestuhol karamelový krém mohlo spôsobiť to, že salko nebolo ešte úplne vychladnuté, odporúčame Vám ho preto uvariť deň vopred. Pri príprave smotanového krému je potrebné dbať nato, aby boli smotana na šľahanie aj kyslá smotana studené, najlepšie priamo z chladničky. Spolu ich šľahajte pri nízkych otáčkach na krém. Veľa úspechov pri pečení želá Tím kuchynalidla.sk.

      Odpovedať
      • H
        Hosť
        06. december 2021, 23:10

        1

        Odpovedať
        • H
          Hosť
          06. december 2021, 23:10

          e

          Odpovedať
          • H
            Hosť
            06. december 2021, 23:11

            1

            Odpovedať
  • H
    Hosť
    15. apríl 2016, 12:10

    Ja som tu tortu robil a vyšla perfektne, a ten krém pekne stuhol, stačilo pridať jeden stužovač a nádherne drží :)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    12. marec 2016, 22:25

    Dobry den....hmmmm,ten krem nestuhol ani mne:(.a to som si radsej pozrela aj video a dokonca aj p.Polakova ho ma riedky.len nechapem preco na obr.v knihe je krasne husty.vsimla som si, ze viacerým nestuhol.kde teda prosim vas robime chybu??? Krem som mala v chladnicke 3hod. ...dakujem

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      04. január 2022, 12:53

      Dobrý deň. Nepiekla som túto tortu, ale skúsenosti s karamelovými plnkami mám. Skúste kúpiť a použiť karamelové salko, netreba ho variť . Maslo pomiešajte rastlinné a živočíšne. Podľa mňa treba viacej masla, alebo menej salka. Salko same od seba nezhustne. Ak chcete yožať úspech, v lete robený karamelový krém zmiešajte s dvoma tretinami rastlinného a jednou tretinou živočíšneho masla. Živočíšne maslo svoju úlohu splní aj v tomto pomere.

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať