Banánová torta s karamelovo-smotanovým krémom
Korpus
- 5 vajíčok
- 150 g práškového cukru
- 150 g mletej zmesi orechov Alesto
- 1 lyžica kakaa Belbake
- 2 – 3 banány
Karamelový krém
- 1 sladené kondenzované mlieko Pilos
- 150 g masla
Smotanový krém
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 200 g kyslej smotany Pilos
- 1 vanilínový cukor
Potrebujeme
- šľahací mixér
- sekací mixér
- metličku na šľahanie
- tortovú formu (priemer 24 cm)
- papier na pečenie
- cukrárske vrecko s hladkou špičkou
Postup
Korpus
Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Mleté orechy a kakao zľahka primiešame metličkou k žĺtkovej zmesi. Na záver do cesta zľahka vmiešame pevný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre približne 30 – 40 minút pri teplote 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnúť a potom ho opatrne rozkrojíme na polovicu.
Karamelový krém
Celú plechovku sladeného kondenzovaného mlieka vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme približne 2,5 hodiny. Kondenzované mlieko sa varením premení na hustú karamelovú hmotu, ktorú necháme dôkladne vychladnúť (najlepšie je pripraviť si skaramelizované kondenzované mlieko deň vopred). Vychladnutú karamelovú hmotu vyšľaháme s maslom pri nízkych otáčkach na hladký krém.
Smotanový krém
Smotanu na šľahanie vyšľaháme s kyslou smotanou a vanilínovým cukrom dotuha. V chladničke necháme krém stuhnúť.
Torta
Na spodnú časť korpusu natrieme polovicu karamelového krému a naukladáme naň banány nakrájané na kolieska. Na vrstvu banánov navrstvíme pomocou cukrárskeho vrecka druhú polovicu karamelového krému (trochu krému si odložíme na ozdobenie torty). Krém prikryjeme druhým plátom cesta a celú tortu (aj boky) potrieme smotanovým krémom. Vrch torty ozdobíme pomocou cukrárskeho vrecka zvyšným karamelovým krémom a kolieskami banánov. Pred podávaním necháme tortu dôkladne stuhnúť v chladničke (aspoň 2 hodiny).