Malinovo-tvarohový dezert na lístkovom ceste
Cesto
- 1 chladené lístkové cesto Belbake
- 100 ml vody
- 100 g kryštálového cukru Belbake
Malinovo-tvarohová pena
- 5 plátkov želatíny (asi 8,3 g)
- 300 g malín
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 500 g jemného tvarohu Pilos
- 80 g práškového cukru Belbake
Poleva
- 200 g bielej čokolády Fin Carré
- 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Na ozdobenie
- čerstvé maliny
- práškový cukor Belbake
- biela čokoláda
Postup
Potrebujeme
- 2 plechy na pečenie
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
- formičku na vykrajovanie (8 cm)
- sitko
- sekací mixér
- šľahací mixér
- silikónovú formu na pologule (priemer cca 8 cm)
Cesto
Lístkové cesto rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, popicháme ho vidličkou, prikryjeme druhým papierom na pečenie a zaťažíme plechom na pečenie. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.
Tip: Cesto pečieme medzi dvoma plechmi, aby sa rovnomerne nafúklo a zostalo na povrchu rovné.
Medzitým uvaríme cukrový sirup. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Po 10 minútach cesto vytiahneme z rúry, odokryjeme a potrieme pripraveným sirupom.
Tip: Sirup sa vpije do cesta, ktoré skaramelizuje. To zabezpečí, že cesto zostane dlhšie chrumkavé a nenavlhne od plnky.
Cesto vrátime do rúry a pečieme odkryté dozlatista ešte asi 5 – 10 minút. Z upečeného a vychladnutého cesta vykrajujeme kolieska.
Malinovo-tvarohová pena
Penu pripravíme deň vopred, aby stihla cez noc stuhnúť. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať podľa návodu. Maliny rozmixujeme na hladké pyré (1 lyžicu si odložíme) a prepasírujeme. Pridáme vyžmýkanú želatínu a ohrejeme.
Tip: Želatína nesmie vrieť, stratila by želírovanciu schopnosť.
Smotanu, tvaroh a cukor vyšľaháme mixérom do polotuha. Primiešame vychladnuté malinové pyré. Penou naplníme formu na pologule a dáme zamraziť. Zmrznuté pologule vyberieme z mrazničky, nahrejeme ich nad parou a spojíme, aby vznikli gule. Gule vrátime do formy a uložíme do mrazničky.
Poleva
Čokoládu nalámeme na malé kúsky a zalejeme ju horúcou šľahačkou so zvyšným malinovým pyré. Vymiešame na lesklú hladkú polevu.
Servírovanie
Zmrznuté gule vyberieme z mrazničky a polejeme ich vlažnou polevou. Uložíme ich na kolieska lístkového cesta a dozdobíme malinami a bielou čokoládou. Podávame ich rozmrazené pri izbovej teplote.