Nepečený jogurtový cheesecake s orieškami
Karamelový brittle
- 200 g vlašských orechov Alesto
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 60 ml vody
- 60 g masla Pilos
- 50 g medu
- štipka sódy bikarbóny
- štipka soli Belbake
Korpus
- 200 g maslových sušienok Sondey
- 100 g mletých vlašských orechov Alesto
- 80 g roztopeného masla Pilos
Krém
- 300 g roztopenej bielej čokolády Fin Carré
- 500 g nátierky z čerstvého syra Goldessa Classic
- 500 g smotanového jogurtu gréckeho typu Milbona
Na zdobenie
- 50 g tmavého medu alebo slaného karamelu
POSTUP
POTREBUJEME
- plech vystlaný papierom na pečenie
- sekací mixér
- okrúhlu formu s vyberateľným dnom a priemerom 24 cm
- misku na vodný kúpeľ
Čas tuhnutia: 8 hodín (ideálne cez noc)
Karamelový brittle
Orechy opečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 7 minút do zlatista. Po vychladnutí ich nasekáme na hrubo. V hlbokom hrnci zmiešame cukor, vodu, maslo a med. Zmes varíme približne 12 – 15 minút, pokým skaramelizuje. Primiešame soľ a opečené oriešky. Stiahneme z plameňa, pridáme sódu bikarbónu, zamiešame a rovnomerne nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pracujeme rýchlo, zmes tuhne. Brittle necháme vychladnúť aspoň 30 minút a potom ho nalámeme na menšie kúsky.
Korpus
Na jemno rozomleté sušienky zmiešame s orechmi a roztopeným maslom. Sušienkové cesto utlačíme na dno a okraje formy. Korpus necháme stuhnúť v chladničke.
Krém
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Nátierku zmiešame s jogurtom, prilejeme vlažnú roztopenú čokoládu a rýchlo ju zapracujeme do krému. Korpus naplníme krémom a necháme tuhnúť v chladničke ideálne cez noc. Na druhý deň cheesecake uvoľníme z formy a nožom namočeným do horúcej vody nakrájame.
Servírovanie
Cheesecake podávame ozdobený medom alebo slaným karamelom a kúskami brittle.
Tip: Ako pripraviť slanú karamelovú polevu nájdete tu.