Mandľový pohár – čierny čaj s banánom
Suroviny
Mandľová vrstva
- 500 ml mandľového nápoja Milbona
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 1 čajové vrecko Earl Grey
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica javorového sirupu Maribel
- 50 g chia semienok Alesto
Banánová vrstva
- 2 banány
- šťava z ½ citróna
- 1 lyžica medu
- 50 g ovsených vločiek Crownfield
Čokoládová vrstva
- 40 g horkej čokolády Fin Carré
Potrebujeme
- sitko, veľký uzatvárateľný pohár (napr. na zaváraniny), strúhadlo
POSTUP
Mandľová vrstva
Mandľový nápoj privedieme do bodu varu a odstavíme od tepelného zdroja. Pridáme škoricu a 10 minút v ňom lúhujeme vrecko čierneho čaju. Následne všetko precedíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Potom tekutinu premiestnime do uzatvárateľného pohára. Ochutíme medom, javorovým sirupom a dôkladne premiešame. Prisypeme chia semienka, uzatvoríme a obsah opakovane pretrepeme.
Necháme odstáť približne hodinu, kým semienka nasiaknu tekutinu a obsah pohára získa viditeľne hustejšiu konzistenciu. Počas toho pohárom občas zatrasieme.
Tip: Opakovaným pretrepaním zabránime “hrudkovaniu” chia semienok.
Banánová vrstva
Medzitým očistíme a na menšie kúsky nakrájame banány. Ihneď ich zmiešame s citrónovou šťavou a medom. Potom prisypeme ovsené vločky, premiešame a zmes rozdelíme do štyroch dezertných pohárov. Vrstvu dôkladne utlačíme lyžicou alebo dnom menšieho pohára tak, aby sme vytlačili prebytočný vzduch.
Banánovú vrstvu zalejeme tekutejšou zmesou z pohára a povrch posypeme strúhanou čokoládou. Vložíme aspoň na niekoľko hodín do chladničky, ideálne až do ďalšieho dňa, aby dezert získal správnu konzistenciu aj chuť.
Tip: Mandľový pohár s chia semienkami a banánom chutí sviežo a nie je veľmi sladký. Ak patríte k milovníkom výdatnejších dezertov, tak pridajte smotanu, cukor alebo mascarpone. Namiesto banánového základu môžeme použiť aj rozmrvené sušienky, medovníky či granolu. A ozdobnú čokoládovú vrstvu môžeme nahradiť karamelom.