Pečený hovädzí bok s pikantnými fazuľami
Suroviny
- 1 cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 1 mrkva
- 2 stonky stonkového zeleru
- soľ kania
- mleté čierne korenie Kania
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- 1,5 kg hovädzieho boku s kosťou (rebro)
- 1 l tmavého piva
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
- 400 g krájaných paradajok v konzerve Freshona
- 100 g suchej strakatej fazule Campo Largo
- 2 bagety
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
- hrniec, panvicu, plech, alobal
POSTUP
Fazule deň vopred namočíme.
Zeleninu očistíme. Cibuľu nasekáme nadrobno. Mrkvu a zeler nakrájame na menšie kúsky. Nakrájanú zeleninu (cibuľu, mrkvu, zeler) v hrnci na oleji sprudka orestujeme a ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak a štipľavú papričku. Podlejeme pivom, prisypeme nasekaný rozmarín a prilejeme paradajky z konzervy. Nakoniec pridáme predvarené fazule a ochutíme soľou a korením.
Kým sa zelenina restuje, mäso očistíme, osolíme, okoreníme a opečieme v panvici na oleji. Mäso otočíme, stiahneme z ohňa a podlejeme pivom.
Zmes prelejeme do pekáča, na vrch uložíme bok, prelejeme výpekom, a zvyšnú čas výpeku odložíme bokom na podlievanie. Prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 2,5 hodiny. V polovici pečenia alobal odstránime.
Kým sa mäso pečie, na oleji opečieme prekrojené bagety dochrumkava.
Servírovanie
Pečený bok servírujeme s porciou fazule posypané zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.