Medailóniky z bravčovej panenky s karí batatmi
Suroviny
- 2 bataty
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 štipľavá paprička
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 1 lyžička karí korenia Kania
- 1 konzerva (425 ml) krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 1 lyžica medu
- 1 citrón
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 hrsť čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať, koriander)
- 350 g bravčovej panenky
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 hrsť šalátu mix
Potrebujeme
- škrabku, strúhadlo, grilovaciu panvicu, alobal
POSTUP
Karí bataty
Bataty očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V hlbokej panvici zohrejeme olej, prihodíme bataty, osolíme, okoreníme a za občasného miešania opekáme. Medzitým očistené strúčiky cesnaku, zázvor a papričku zbavenú jadierok nakrájame nadrobno a pridáme k sladkým zemiakom. Ochutíme škoricou a karí korením. Po chvíli pridáme paradajky z konzervy, med, šťavu z polovice citróna a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Biele časti lahôdkových cibuliek nakrájame na tenké rezance. Po asi 5 minútach, keď sú zemiaky mäkké, stiahneme z plameňa, posypeme pripravenou cibuľkou a nasekanými bylinkami.
Bravčové medailóniky
Bravčovú panenku očistíme a nakrájame na hrubšie plátky. Uložíme ich rezom dole a dlaňou pritlačíme. Medailóniky ochutíme soľou a korením. Opekáme ich sprudka na rozohriatej grilovacej panvici s olejom. Po asi 6 minútach (podľa hrúbky mäsa), keď sú medailóniky z jednej strany opečené, obrátime ich, na panvicu pridáme maslo, stiahneme z ohňa, pokvapkáme šťavou z polovice citróna, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme bataty spolu s medailónikmi. Prelejeme výpekom, dozdobíme miešanými listami a pokvapkáme olejom.