Morčacie stehná na paprike
- 2 spodné morčacie stehná
- 1 pór (iba biela časť)
- 2 petržleny
- 2 mrkvy
- 100 g zeleru
- 3 cibule
- 9 bobkových listov Mikado
- guľôčky nového korenia Mikado
- guľôčky celého čierneho korenia Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- rastlinný olej Promienna
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 červené papriky
- 2 ošúpané paradajky
- 2 lyžice mletej štipľavej alebo sladkej papriky Mikado
- 400 ml morčacieho vývaru
- 4 lyžice kyslej smotany Pilos (18%)
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
- panvicu s pokrievkou
- sitko
Postup
Morčací vývar
Umyté a osušené morčacie stehná vykostíme. Do hrnca so studenou vodou vložíme kosti, kože a šľachy z vykostených stehien. Pridáme zeleninu – pór, petržlen, mrkvu a zeler nakrájané na približne rovnako veľké kúsky. Pridáme 2 cibule nakrájané na štvrtinky, 5 bobkových listov, guľôčky nového a celého čierneho korenia. Varíme 2,5 – 3 hodiny.
Morčacie stehná na paprike
Vykostené morčacie stehná okoreníme, osolíme a posypeme hladkou múkou. Mäso orestujeme na rozpálenej panvici na troche rastlinného oleja. Keď je mäso orestované zo všetkých strán dozlatista, vyberieme ho na tanier. Do výpeku pridáme 1 cibuľu nasekanú nadrobno a cesnak nakrájaný na plátky. Keď sú orestované dozlatista, pridáme na kocky nakrájané červené papriky a ošúpané paradajky. Spolu dusíme 5 – 10 minút. Prisypeme mletú papriku a premiešame. Podlejeme 400 ml precedeného vývaru, pridáme 4 bobkové listy a orestované mäso. Stíšime plameň a pod pokrievkou dusíme približne 40 minút domäkka.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu morčacích stehien na paprike. Ozdobíme lyžicou kyslej smotany a pár lístkami petržlenovej vňate. Ako príloha sa výborne hodí dusená ryža alebo špecle.