Kuracie štvrte s jablkami a brusnicovou omáčkou
- 2 kuracie štvrte
- 50 g sušených brusníc Alesto
- asi 50 ml vínneho destilátu Majestät
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Luccese
- 1 jablko
- 2 pomaranče
- 1 lyžica trstinového cukru
- kúsok čerstvého zázvoru
- 2 lyžice masla
- 4 väčšie zemiaky
- 1 veľký petržlen
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
POTREBUJEME
- 2 panvice, ktoré do seba zapadajú
- papierové utierky
- papier na pečenie
- odšťavovač na citrusy
- strúhadlo
Postup
Mäso
Brusnice namočíme do vínneho destilátu a necháme trochu napučať.
Kuracie štvrte vykostíme, opláchneme, dôkladne osušíme, osolíme a okoreníme. Stranou s kožou položíme na rozpálenú panvicu s trochou olivového oleja, na mäso položíme väčší kus papiera na pečenie a zaťažíme druhou panvicou, aby sa koža opiekla rovnomerne. Opekáme asi 5 minút, kým koža nie je chrumkavá. Potom mäso obrátime, pridáme jablko nakrájané na tenšie mesiačiky a opečieme ho z oboch strán do zlatohneda. K mäsu pridáme brusnice aj s trochou vínneho destilátu, v ktorom sa marinovali, scedenú šťavu z 2 pomarančov, lyžicu trstinového cukru a kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru. Premiešame a na miernom ohni necháme omáčku zredukovať. Na záver pridáme maslo, ktoré v omáčke necháme rozpustiť.
Opekané zemiaky s petržlenom
Zemiaky a petržlen ošúpeme a umyjeme. Zemiaky nakrájame na polkolieska a petržlen na kolieska. Opekáme na rozpálenej panvici na olivovom oleji. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a pridáme cesnak nasekaný nadrobno. Za občasného premiešania opekáme do zlatohneda. Na záver pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a zľahka premiešame.
SERVÍROVANIE
Na tanier naložíme opekané zemiaky s petržlenom a pridáme opečené kuracie mäso s jablkami a brusnicovou omáčkou.