Pečená kačka s pohánkovou plnkou a cviklou
Plnená kačka
- 200 g varenej pohánky Campo Largo
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 staršie žemle
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 vajíčka
- mleté čierne korenie Kania
- soľ Belbake
- 1 kačica bez drobov
- 2 lyžice rasce Kania
Omáčka
- 2 lyžice výpeku z kačice
- 1 cibuľa
- hladká múka Belbake na zaprášenie
Dusená repa
- 1 červená cibuľa
- 2 lyžice výpeku z kačice
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 100 ml červeného suchého vína
- 400 g červenej repy
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 1 lyžica rasce Kania
- 1 lyžica zemiakového škrobu Belbake
Viedenská cibuľka
- 1 cibuľa
- hladká múka Belbake (na obalenie)
- 1 lyžička sladkej mletej papriky Kania
- rastlinný olej Vita D´or (na smaženie)
POSTUP
POTREBUJEME
- alobal
- kovové sitko
- kuchynské utierky
Plnená kačka
Pohánku uvaríme podľa návodu na obale. Cibuľu nakrájame najemno a restujeme do sklovita v rozpálenej panvici s maslom. Medzitým si do misky pripravíme nakrájanú žemľu, pridáme varenú pohánku, najemno nasekaný petržlen, vajcia a premiešame. Dochutíme korením, soľou, restovanou cibuľkou, zamiešame a necháme stranou odležať. Kačku vykostíme, zvnútra osolíme, naplníme plnkou a zabalíme do pôvodného tvaru.
Naplnenú kačku otočíme na brucho, tvar upevníme pruhom alobalu, osolíme, pridáme rascu, preložíme do pekáča a podlejeme vodou. Kosti nasekáme na menšie kusy a pečieme spoločne s kačkou. Pečieme asi 2 hodiny pri 160 °C. Posledných 15 - 20 minút zložíme alobalový krúžok a dopečieme dozlatista pri 200 °C. Po upečení kačku vyberieme a pred porciovaním necháme trochu vychladnúť.
Omáčka
Na výpeku z kačky restujeme cibuľu nasekanú najemno, poprášime múkou, krátko restujeme a pridáme výpek z kačky aj s kosťami. Varíme do požadovanej hustoty a hotovú omáčku scedíme cez kovové sitko.
Dusená repa
Červenú cibuľu nakrájame na prúžky a restujeme na výpeku z kačky. Posypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Podlejeme vínom, pridáme surovú repu nakrájanú na rezance, škoricu, rascu a dusíme do polomäkka. Nakoniec zahustíme škrobom rozmiešaným v studenej vode.
Viedenská cibuľka
Cibuľu nakrájame na kolieska, obalíme v zmesi hladkej múky a mletej papriky. Smažíme v rozohriatom oleji na miernom ohni dozlatista. Počas smaženia kolieska opatrne premiešame, aby sa nezlepili. Dozlatista upečené položíme na papierové utierky, aby odkvapkal prebytočný tuk, a osolíme.
Servírovanie
Kačku naporciujeme na 4 - 6 porcií, ktoré servírujeme spoločne s repou, viedenskou cibuľkou a lístkami petržlenu. Omáčku podávame v samostatnej miske.