Roláda s jahodami a šľahačkou
Korpus
- 5 bielkov
 - 275 g kryštálového cukru Belbake
 - 1 lyžička Zlatého klasu
 - 1 lyžička vínneho octu Acentino
 - 50 g mandľových plátkov Belbake
 
Krém
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
 - 250 g mascarpone Lovilio
 - kôra z 1 citróna
 
Ešte budeme potrebovať
- 200 g jahôd
 - jahodový džem na potretie
 - práškový cukor Belbake na posypanie
 
Postup
POTREBUJEME
- šľahací mixér
 - plech na pečenie s rozmermi 30x40 cm
 - papier na pečenie
 
Bielky začneme šľahať v mixéri na stredných otáčkach. Keď sa začne tvoriť pena, pridávame po lyžičkách cukor. Sneh miešame potom ešte asi 8 minút, aby bol tuhý a lesklý. Na záver šľahania primiešame škrob a vínny ocot.
Tip: Škrob a vínny ocot zabezpečia vláčnosť cesta, ktoré vďaka nim zostane vo vnútri mäkké.
Vyšľahaný sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme mandľovými plátkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 10-15 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a dopekáme ešte približne 20 minút. Upečený korpus vyberieme z rúry, pretočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.
Tip: Hneď ako korpus vytiahneme z rúry, môžeme ho opatrne narezať pomocou ostrého noža, aby sa roláda ľahšie rolovala.
Kým roláda chladne, vyšľaháme smotanu na šľahanie s mascarpone a citrónovou kôrou na tuhý krém. Jahody očistíme a nakrájame na štvrtiny.
Vychladnutý korpus potrieme džemom a krémom. Na krém uložíme nakrájané jahody a roládu opatrne zrolujeme. Necháme ju stuhnúť v chladničke.
Tip: ¼ korpusu necháme voľnú - nepotrieme ju krémom, aby sa roláda ľahšie rolovala.
Servírovanie
Pred podávaním posypeme roládu práškovým cukrom a horúcim nožom ju nakrájame na rezy.
                





 Veronika Bušová