8
43
Roláda s jahodami a šľahačkou

Roláda s jahodami a šľahačkou

2 h 0 m
8 porcií

Korpus

  • 5 bielkov
  • 275 g kryštálového cukru Castello
  • 1 lyžička Zlatého klasu
  • 1 lyžička vínneho octu Acentino
  • 50 g mandľových plátkov Belbake

Krém

  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 250 g mascarpone Lovilio
  • kôra z 1 citróna

Ešte budeme potrebovať

  • 200 g jahôd
  • jahodový džem na potretie
  • práškový cukor Castello na posypanie

Postup

POTREBUJEME

  • šľahací mixér
  • plech na pečenie s rozmermi 30x40 cm
  • papier na pečenie

 

Bielky začneme šľahať v mixéri na stredných otáčkach. Keď sa začne tvoriť pena, pridávame po lyžičkách cukor. Sneh miešame potom ešte asi 8 minút, aby bol tuhý a lesklý. Na záver šľahania primiešame škrob a vínny ocot.

Tip: Škrob a vínny ocot zabezpečia vláčnosť cesta, ktoré vďaka nim zostane vo vnútri mäkké.

Vyšľahaný sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme mandľovými plátkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 10-15 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a dopekáme ešte približne 20 minút. Upečený korpus vyberieme z rúry, pretočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť.

Tip: Hneď ako korpus vytiahneme z rúry, môžeme ho opatrne narezať pomocou ostrého noža, aby sa roláda ľahšie rolovala.

Kým roláda chladne, vyšľaháme smotanu na šľahanie s mascarpone a citrónovou kôrou na tuhý krém. Jahody očistíme a nakrájame na štvrtiny.

Vychladnutý korpus potrieme džemom a krémom. Na krém uložíme nakrájané jahody a roládu opatrne zrolujeme. Necháme ju stuhnúť v chladničke.

Tip: ¼ korpusu necháme voľnú - nepotrieme ju krémom, aby sa roláda ľahšie rolovala.

Servírovanie

Pred podávaním posypeme roládu práškovým cukrom a horúcim nožom ju nakrájame na rezy.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    12. jún 2024, 11:20

    Prosim ako slahat slahacku s mascarpone aby sa to nezrazilo, na akych otackach a ako dlho? Mne sa to malokedy podari pekne vyslahat do hladkeho kremu :-(

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      05. júl 2024, 19:46

      Ja robím tak ze najskôr si dám mascarpone s cukrom (mám robot) na najvyšších otáčkach ho nechám tak minútku a potom vlejem smotanu a nechám šľahať cca 2-3 minúty, ze je krém tuhý a hotový viem tak, že sa ostane držať na metličke. Možno sa Vám zrazí lebo máte rozdielne teploty, pre mňa je ideálne dávať všetko rovno z chladničky, aby mali rovnakú teplotu.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    12. jún 2024, 11:13

    Prosim otazka mozno trochu mimo, ale odkial je ta velka sklenena prac.doska na ktorej pracujete?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    20. január 2022, 19:51

    Netreba horúce cesto zrolovat? Ako.myslia že nakrojit plát?

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      05. február 2023, 13:53

      Keby ste ju zrolovali prilepila by sa vám na papier. Nerolovať až po naplnení

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    08. október 2019, 10:49

    Výborný recept

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    30. apríl 2019, 00:29

    Natrapila som sa ale vysledok stal za to.Urcite odporucam

    Odpovedať
    • kuchynalidla.sk
      13. máj 2019, 16:33

      Dobrý deň, tak vaše úsilie sa vyplatilo :) Sme radi, že ste s výsledkom spokojná.

      Odpovedať
      • H
        Hosť
        15. september 2023, 11:53

        Prosím vás, je lepšie roládu spraviť deň vopred alebo je lepšie v ten deň?

        Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať