Pečené jahňacie kolienko so špenátom a s knedľou
Suroviny
Pečené koleno
- 4 jahňacie kolená
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 2 cibule
- 10 strúčikov cesnaku
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- sušený tymian
Krémový špenát
- 350 g mrazeného listového špenátu Freshona
- 70 g masla Pilos
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 35 g hladkej múky Belbake
- 150 ml čerstvého plnotučného mlieka Pilos
- 100 ml čerstvej smotany na šľahanie Pilos
Knedle
- 200 g varených zemiakov
- 2 vajcia
- soľ Kania
- 100 g surových zemiakov
- 100 g hrubej múky Belbake
Príloha
- 50 g cibule
- 50 g bravčovej masti Pikok
- 20 g lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
misu, zapekaciu misu, Monsieur cuisine, alobal
POSTUP
Pečené kolená
Mäso dôkladne osolíme. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na štvrtinky a spolu s neolúpanými strúčikmi cesnaku vložíme do pekáča. Zakryjeme jahňacími kolenami, ktoré ochutíme čiernym korením, tymianom, podlejeme trochou vody a prikryjeme pokrievkou alebo alobalom. Pomaly dusíme domäkka asi 2 hodiny v rúre rozohriatej na 160 ° C na programe horúci vzduch.
Tip: Aby sme dosiahli chrumkavú kôrku, pred koncom odstránime alobal alebo pokrievku.
Krémový špenát
Špenát necháme rozmraziť a vyžmýkame prebytočnú vodu.
Do Monsieur Cuisine Smart vložíme kocky masla, nahrubo nakrájanú cibuľu a cesnak. Nastavíme program manuálne varenie na teplotu 130 °C a čas 5 minút. Zavrieme veko a s ľavotočivým pohybom miešania restujeme. Potom poprášime hladkou múkou, očistíme okraje a na programe manuálne varenie a teplote 130 °C necháme 1 minútu s ľavotočivým pohybom miešania prebublávať.
Následne prilejeme mlieko a smotanu, osolíme, okoreníme a necháme asi 12 minút variť na teplote 130 °C pri ľavotočivom miešaní.
Nakoniec pridáme rozmrazený špenát a mixujeme 1 minútu na stupni 10.
Príloha
Cibuľu nakrájame a na masti orestujeme dozlatista. Lahôdkovú cibuľku nakrájame na kolieska.
Knedľa
Uvarené zemiaky prepasírujeme, pridáme vajcia, osolíme a prihodíme najemno nastrúhané a vyžmýkané surové zemiaky. Premiešame a postupne pridávame múku. Z vypracovaného cesta vytvarujeme pomocou lyžice knedle, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode 5 – 6 minút. V priebehu varenia knedle otáčame, aby sa dobre prevarili. Uvarené knedle scedíme.
Servírovanie
Pečené jahňacie koleno servírujeme spolu s krémovým špenátom a knedľou preliate na masti osmaženou cibuľkou. Na záver ozdobíme nasekanou lahôdkovou cibuľkou.