Polpete z mletého mäsa v paradajkovej omáčke
- 500 g mletého mäsa mix
- 2 kusy bieleho pečiva z predchádzajúceho dňa (napr. kaiserky)
- 100 ml mlieka
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g syra Grana Padano Lovilio vcelku
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- slnečnicový olej Promienna
- 1/2 menšieho zeleru
- 1 veľká mrkva
- 100 ml suchého červeného vína
- 400 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Nostia
- 200 ml vody alebo vývaru
POTREBUJEME
- strúhadlo
- papier na pečenie
Polpete
Z bieleho pečiva odkrojíme kôrku. Striedku nakrájame alebo natrháme na menšie kúsky do misky. Pridáme vlažné mlieko a necháme chvíľu postáť. Mleté mäso preložíme do väčšej misy, pridáme 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno a 50 g nastrúhaného syra Grana Padano. K mäsu pridáme vyžmýkané pečivo a najemno nasekanú petržlenovú vňať s 2 vetvičkami rozmarínu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a poriadne premiešame. Zo zmesi tvarujeme v dlaniach šúľky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie (aby sa nám zmes nelepila na ruky, môžeme si ich predtým namočiť do studenej vody). Pokvapkáme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 230 °C na 10 – 15 minút.
Paradajková omáčka
Zeler a mrkvu nakrájame na malé kocky. Nadrobno nakrájame 1 cibuľu. Do rozohriateho kastróla nalejeme olej a orestujeme na ňom mrkvu, zeler a cibuľu (asi 5 minút na miernom ohni). Nadrobno nasekáme 2 strúčiky cesnaku a 2 vetvičky rozmarínu a pridáme k zelenine. Restujeme ďalších 5 minút domäkka. Podlejeme červeným vínom, ktoré necháme trochu odpariť. Potom pridáme krájané paradajky z konzervy a podlejeme vodou alebo vývarom. Zamiešame, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a varíme na miernom ohni asi 20 minút.
Do hotovej omáčky pridáme upečené polpete aj so šťavou, zľahka premiešame a povaríme ešte asi 5 minút, aby sa chute spojili.
SERVÍROVANIE
Podávame v hlbokom tanieri, ozdobené hoblinami syra Grana Padano, posypané trochou petržlenovej vňate a s opečeným chlebom potretým strúčikom cesnaku.