Rizoto s lososom, cherry paradajkami a hráškom
- 200 g čerstvého lososa
- 1 cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 2 bobkové listy Mikado
- 150 g ryže Arborio Italiamo
- 150 ml suchého bieleho vína
- 1,5 l nesoleného zeleninového vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g cherry paradajok
- 100 g mrazeného hrášku Icefield
- 50 g syra Grana Padano Lovilio
- 2 lyžice masla
- šťava z 1/2 citróna
- 1 hrsť čerstvej bazalky
Potrebujeme
- vyššiu panvicu alebo hrniec s pokrievkou
- strúhadlo
Cibuľu nasekáme nadrobno a podusíme na miernom ohni na troche olivového oleja. Pridáme bobkové listy, ryžu Arborio a premiešame. Podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, pridávame po naberačkách teplý zeleninový vývar, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata. Ochutíme soľou a čiernym korením.
Asi po 10 minútach pridáme na kocky nakrájaného lososa zbaveného kože a cherry paradajky nakrájané na polovice. Ďalej varíme za občasného podlievania teplým vývarom, aby vzniklo krémové rizoto. Bobkové listy vyberieme a pridáme rozmrazený hrášok. Keď je ryža uvarená (asi po 20 minútach), pridáme nastrúhaný syr Grana Padano, odstavíme z plameňa a primiešame maslo. Ochutíme citrónovou šťavou a nahrubo nakrájanými lístkami bazalky. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme 2 minúty odpočívať.
Servírovanie
Rizoto naservírujme do stredu plytkého taniera, ozdobíme malými lístkami bazalky a pokvapkáme olivovým olejom.