Rib Eye steak s grilovanou zeleninou a holandskou omáčkou
- 4 írske Rib Eye steaky Inisvale
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- 1 červená paprika
- olivový olej Primadonna
- čerstvý rozmarín
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 červená cibuľa
- 50 g čiernych olív bez kôstok Baresa
- 4 lahôdkové cibuľky
- 100 ml suchého bieleho vína
- 6 guľôčok celého čierneho korenia Mikado
- 3 bobkové listy Mikado
- 1 menšia cibuľa
- čerstvá bazalka
- 4 žĺtky
- 200 ml prepusteného masla
- šťava z 1/2 citróna
- 4 plátky domáceho bylinkového masla
Potrebujeme
- 2 grilovacie panvice
- alobal
- sitko
- metličku na šľahanie
Grilovaná zelenina
Umytú, osušenú zeleninu nakrájame - cuketu na kolieska, baklažán na hranolčeky a papriku na menšie kúsky. Zeleninu nasucho opečieme na rozohriatej grilovacej panvici. V druhej panvici rozohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme vetvičku rozmarínu, 2 roztlačené strúčiky cesnaku a ugrilovanú zeleninu. Osolíme a okoreníme. Ďalej pridáme na plátky nakrájanú červenú cibuľu, čierne olivy a lahôdkovú cibuľku. Chvíľu spolu restujeme, stiahneme z ohňa a preložíme do misky.
Holandská omáčka
V kastróliku si z bieleho vína, guľôčok celého čierneho korenia, bobkových listov, nadrobno nasekanej cibule a bazalky (lístkov aj stoniek) pripravíme redukciu (mala by sa zredukovať na 1/3 pôvodného množstva). Po uvarení scedíme a necháme trochu vychladnúť.
V miske vyšľaháme žĺtky s vychladnutou redukciou. Misku preložíme nad paru a žĺtky vyšľaháme do hustej peny. Stiahneme z ohňa a za stáleho šľahania postupne prilievame prepustené maslo. Ochutíme soľou, citrónovou šťavou, korením a nasekanou bazalkou.
Grilovaný Rib Eye steak
Rib Eye steaky osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Grilujeme ich na rozpálenej grilovacej panvici z každej strany do zlatohneda. Potom preložíme na tanier. Na každý steak položíme plátok bylinkového masla, prikryjeme alobalom a necháme 3 - 4 minúty odpočívať.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme grilovanú zeleninu a vedľa grilovaný Rib Eye steak. Holandskú omáčku servírujeme v samostatnej miske.
Domáce bylinkové maslo
120 g zmäknutého masla dôkladne vymiešame s najemno nasekanou pažítkou, petržlenovou vňaťou, 2 strúčikmi cesnaku, pár kvapkami citrónovej šťavy, soľou a korením. Takto pripravené maslo môžeme používať ihneď alebo ho zabalíme do potravinovej fólie, vytvarujeme z neho valec a necháme stuhnúť v chladničke. Potom ho stačí nakrájať na kolieska a položiť na grilovaný steak, rybu alebo na grilovanú bagetu.
Video, ako pripraviť prepustené maslo, nájdete na kuchynalidla.sk v kategórii abeceda varenia.