Kuracie kúsky so šalviou a pšenom
- 600 g vykosteného kuracieho mäsa
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka Belbake (na obalenie)
- olivový olej Primadonna
- 1 zväzok petržlenu
- 1 zväzok mrkvy
- 3 bobkové listy Mikado
- čerstvá šalvia alebo rozmarín
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g hnedých šampiňónov
- 150 ml suchého bieleho vína
- 300 g pšena
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
Umyté a osušené kurča rozporciujeme a vykostíme. Z kostí a odrezkov môžeme pripraviť kurací vývar. Vykostené kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, ktoré osolíme a okoreníme. Obalíme ich v hladkej múke a restujeme v hrnci na väčšom množstve rozpáleného olivového oleja. Keď mäso získa zlatistú farbu, pridáme umytú, očistenú a na hranolčeky nakrájanú mrkvu a petržlen. Ochutíme soľou, korením, bobkovými listami a lístkami šalvie (alebo rozmarínu). Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Premiešame a chvíľu spolu opekáme. Potom pridáme šampiňóny nakrájané na väčšie kúsky a podlejeme vínom. Počkáme, kým sa z neho odparí alkohol, prilejeme vodu a varíme pod pokrievkou na miernom plameni približne 30 minút domäkka.
Ak sa nám zdá šťava príliš riedka, môžeme ju zahustiť tmavšou zápražkou, ktorú pripravíme z 2 lyžíc hladkej múky.
Pšeno uvaríme podľa návodu na obale. Scedíme a necháme odkvapkať. Preložíme ho do misky, pridáme k nemu pár kvapiek olivového oleja, 1 lyžicu masla a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Ochutíme soľou, korením a zľahka premiešame.
Servírovanie
Dusené kuracie kúsky s koreňovou zeleninou a hubami podávame so pšenom.